Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalevaspelen och Diamond League ”en omöjlig ekvation” – Topi Raitanen ser ut att nobba FM, tävlar ändå i Paavo Nurmi Games

Från 2020
Topi Raitanen var klar etta på herrarnas 1 500 meter.
Bildtext Topi Raitanen.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Topi Raitanen kommer högst sannolikt inte att försvara sitt FM-guld på 3000 meter hinder. Raitanen har ställt in siktet på att tävla i Diamond League i Monaco på fredag och på grund av reserestriktioner innebär det att det inte blir FM några dagar senare.

Friidrottens supervecka i Åbo kör igång på tisdag med Paavo Nurmi Games. Så som det ser ut nu kommer det att vara den inhemska publikens enda chans att se Topi Raitanen i farten under veckan.

Raitanen har nämligen bestämt sig för att delta i Diamond League-galan i Monaco på fredag. Monaco är ett land som regeringen fortfarande har reserestriktioner i kraft för.

– Just nu ser det ut som en omöjlig ekvation. På grund av coronaläget är det svårt att få att gå ihop, trots att man skulle vilja tävla, säger Raitanen till Yle Urheilu.

"Mitt rekord ska vara under 8.20"

Enligt Raitanen är saken inte ännu fastslagen, men han är skeptisk. Redan att få resa till Monaco för att delta i den högklassiga tävlingen krävde specialarrangemang.

– Man kommer att testa oss före resan och först då jag testat negativt får jag resa dit. Sen måste jag testas efter att jag återvänt också. Därför ser det svårt ut att kunna starta i Kalevaspelen, säger Raitanen.

Finalen på 3000 meter hinder står på programmet på söndag. Raitanen har vunnit FM-guld på distansen tre år på raken.

Han får ändå mäta sig mot tuffare motstånd i Paavo Nurmi Games och där har Raitanen bara ett mål: att krossa sitt PB.

– Mitt rekord ska vara under 8.20 (just nu är det 8.21,47). Jag har två ypperliga chanser att göra det den här veckan. Man får bara hoppas att formen är lika bra som den varit de senaste veckorna, säger Raitanen.

Diskussion om artikeln