Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

158 resenärer från Skopje testades för covid-19 vid Åbo flygplats – 26 resenärer testade positivt

Från 2020
Uppdaterad 11.08.2020 14:37.
Incheckningsdiskar vid Åbo flygplats
Bildtext Flera bekräftade fall i Finland härstammar från Balkan.
Bild: YLE/Annika Holmbom

På lördagskvällen anlände ett passagerarplan från Skopje i Nordmakedonien till Åbo, varav alla 158 passagerare styrdes till coronaprovtagning. På måndagen bekräftades en stor mängd av resenärerna smittade. Först ute med nyheten var tidningen Turun Sanomat.

Också Yle Turkus källa vid ÅUCS bekräftar att mängden bekräftade fall är stort. Sektordirektör Riitta Liuksa från Åbo stads välfärdssektor uppgav att åtminstone 24 fall konstaterats igår under regeringens infotillfälle.

På tisdag bekräftade Esa Rintala för Yle att antalet smittade är 26 resenärer. Vilket betyder ytterligare två bekräftade fall av covid-19 bland resenärerna. Tio av de personer som påvisats smittade kommer från Egentliga Finland.

Alla passagerare gav sitt samtycke att testas.

På flygplatsen möttes passagerarna av Åbo stads hälsovårdsrådgivning och personal från Tykslab. På plats var också infektionsläkare Jutta Peltoniemi från Åbo stad och Esa Rintala från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Provtagningen pågick i ett par timmar. Stämningen på flygplatsen var lugn och inga passagerare lämnade flygfältet innan de blivit testade.

Tidigare rapporterade Yle att resenärer får rådgivning om bland annat karantän på flygfältet och att en del styrs till coronaprovtagning vid behov. Ett antal resenärer testas på flygplatsen och resterande resenärer styrs till andra teststationer.

Alla med symptom testas och övriga erbjuds möjligheten att testas berättar beredskapschef Pekka Tulokas vid Social- och hälsovårdsministeriet för Yle.

Orsaken till att alla passagerare uppmanades att genomföra ett coronatest var att många resenärer som anlänt till Finland från Balkan har testat positivt för covid-19.

I Åbo är det möjligt att fatta myndighetsbeslut om provtagning

Situationen i Åbo är väldigt lik situationen på Helsingfors-Vanda flygplats på fredagskvällen. Då erbjöds frivilligt coronatest till passagerare som anlände med ett flyg från Bukarest i Rumänien. Ombord på planet fanns cirka 100 passagerare. Av dem deltog 60 i provtagningen.

På Åbo flygplats och Helsingfors-Vanda flygplats har man delvis olika praxis gällande coronadirektiv. I Åbo är det möjligt att fatta myndighetsbeslut om isolation och provtagning, berättar Tulokas.

Ekonomi- och förvaltningsdirektör vid Åbo stad, Laura Saurama berättar att coronatestet är frivilligt, men att personer som nekar till testet ändå beordras vara i karantän. I praktiken får personen ett beslut om karantän och personen övervakas dagligen.

Enligt Turun Sanomat var ÅUCS redo att informera om antalet bekräftade fall redan på söndagen, men Social- och hälsovårdsministeriet hade velat publicera informationen först på måndagen.

Regeringen informerar om coronaprovtagning vid gränsövergångsställen ikväll (måndag) 19:30. I infotillfället deltar även en representant från Åbo stads välfärdssektor.

Artikeln har uppdaterats med ny information om antalet bekräftade fall och antalet resenärer baserat på Yle Turkus artikel 11.8 klockan 14.37. Tidigare stod det att antalet bekräftade fall var 24 stycken och att det fanns 157 passagerare på planet.

Artikeln har uppdaterats med information om bekräftade antalet fall av covid-19 10.8 klockan 19.09.

Artikeln har uppdaterats med information om regeringens infotillfälle 10.8 klockan 18.19. Tidigare stod det: Ministeriet informerar om situationen senare i dag, på måndag.

Artikeln baserar sig på Skopjen lennolla runsaasti koronaviruspositiivisia skriven av Hannu Vähämäki och Kaikki Pohjois-Makedoniasta Turkuun saapuneen koneen matkustajat menivät koronatestiin skriven av Kimmo Gustafsson, Kai Jääskeläinen och Matti Konttinen. Översättning: Isabel Nordberg.

Diskussion om artikeln