Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omsorgsminister Kiuru: Obligatorisk karantän för alla som kommer från riskländer – här kan du se vilka länder det handlar om

Från 2020
Uppdaterad 11.08.2020 15:52.
Svenska YLE live: SHM om coronatester vid gränserna - Spela upp på Arenan

Passagerare som anländer från riskländer kommer i fortsättningen att kunna försättas i obligatorisk karantän med myndighetsbeslut uppgav omsorgsminister Krista Kiuru. Enligt hälsosäkerhetschef Mika Salminen berör det här också personer som reser med Sverigefärjorna.

Coronavirusfallen har på sistone ökat i Finland även om läget fortfarande är lugnt enligt hälsosäkerhetschef Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd. Utlandsresorna är en betydande orsak till de stigande smittosiffrorna.

– Vi har diskuterat olika åtgärder för hur vi ska hindra smitta från utlandet och riskländer. Det räcker inte att bromsa utan vi måste förebygga, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på dagens presskonferens om coronaåtgärderna vid gränserna.

Kiuru sade att ministeriet strävar efter att så "snabbt som möjligt" se till att man med myndighetsbeslut enligt smittskyddslagen, kan ålägga alla passagerare från så kallade riskländer obligatorisk karantän. Hittills har karantänen varit frivillig.

Enligt Kiuru blir det olagligt att bryta karantänen. I så fall gör man sig skyldig till hälsoskyddsbrott enligt smittskyddslagen. Det innebär att man enligt nuvarande lagstiftning kan dömas till högst tre månaders fängelse eller böter ifall man inte håller sig i karantän, sade Kiuru.

Beslut om karantän fattas av myndigheterna under ledning av smittskyddsläkare. Enligt smittskyddslagens 60:e paragraf kan läkaren besluta att en person ska hållas i karantän i högst en månad.

Mika Salminen vierailulla Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 24. heinäkuuta 2020.
Bildtext Enligt hälsosäkerhetschef Mika Salminen kan beslut om karantän fattas i brådskande ordning
Bild: Tommi Pylkkö / Yle

I brådskande fall kan även någon annan än en legitimerad läkare fatta beslut om obligatorisk karantän i högst tre dagar, framgår det av smittskyddslagens 70:e paragraf.

Enligt Salminen är det just den 70:e paragrafen som kommer att tillämpas.

En stor del av världens länder klassas som riskländer

Mika Salminen uppgav att det varit en besvikelse att människor rest mer än väntat till länder med högre risk, till exempel länder i Balkanområdet.

– Jag vill betona att på det stora hela är läget förhållandevis lugnt i Finland, sade han.

Han påminde också om att regeringen inte rekommenderar resor till länder där virusläget inte är lugnt. Enligt rekommendationen avråder man från icke-nödvändiga resor till länder där det noterats fler än 8 fall per 100 000 invånare under de närmsta två veckorna.

Många länder i världen klassas av Finland som så kallade riskländer. Enligt Utrikesministeriet räknas följande länder inte som riskländer. Cypern, Danmark, Estland, Georgien, Grekland, Irland, Island, Italien, Japan, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Norge, Nya Zeeland, Ruanda, San Marino, Slovakien, Sydkorea, Thailand, Tyskland, Tunisien, Ungern, Uruguay och Vatikanstaten.

Coronaviruset kommer över gränsen

Vanda stads biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö sade att det varje dag kommer coronasmittade till Finland.

– Coronaviruset kommer just nu över gränserna. Vi har testat hundratal och hos vissa har coronavirussmitta bekräftats, sade han.

Speciellt flyg från Balkanområdet, Bukarest i Rumänien och Skopje i Nordmakedonien, har väckt diskussion om åtgärder för att minska smittospridningen.

Tidningen Turun Sanomat rapporterade på måndagen att ett stort antal av resenärerna ombord ett flyg från Skopje till Åbo bekräftats ha smittats av coronaviruset.

Alla flygets 157 passagerare styrdes till coronaprovtagning.

– Av 157 resenärer bekräftades 24 smittade, uppgav Riitta Liuksa som är direktör för välfärdssektorn på Åbo stad.

Följande plan från Skopje anländer i morgon och på lördag och också då kommer man att testa passagerarna, sade Liuksa.

Enligt Turun Sanomat var ÅUCS redo att informera om antalet bekräftade fall redan på söndagen, men Social- och hälsovårdsministeriet hade velat publicera informationen först på måndagen.

Obligatorisk testning möjlig

I nuläget kan passagerarna på flygplatserna välja om de vill genomföra ett coronatest eller inte. Krista Kiuru säger ändå att man så snabbt som möjligt borde införa obligatoriska testningar.

– Om det realiseras så är det oklart om vi gör stickprov eller testar alla som kommer över gränserna eller till flygplatserna, sade Kiuru.

Det är ändå osannolikt att man skulle kunna testa alla.

Kiuru sade också att flygbolag framöver ska också meddela om det finns transitpassagerare ombord, alltså personer som mellanlandat på vägen till Finland. På så vis vill man försäkra att personer som kommer till Finland från ett land som klassas som säkert men som startat sin resa i ett riskland, inte undgår testning.

Artikeln uppdaterades 11.8.2020 klockan 9.23 med detaljer om hur beslut om karantän fattas i normala samt i brådskande fall. Artikeln uppdaterades klockan 9.40 med att smittskyddslagens 70:e paragraf kommer att tillämpas. En bild av hälsosäkerhetschef Mika Salminen lades till klockan 9.46.

Artikeln uppdaterades 11.8 klockan 15:33 med en karta på de europeiska länder som klassas som riskländer av utrikesministeriet

Diskussion om artikeln