Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arrangör för Saaristo Poker Run om säkerheten vid båtevenemang: "Upp till varje båtkapten att se till att allt går säkert till"

Från 2020
Ett hundratal moterbåtar deltog i Poker run 2016 i Hangövattnen.
Bildtext Arkivbild. Poker Run där snabba motorbåtar samlas har ordnats bland annat i Åboland, Vasa, Hangö och på Åland.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Efter båtolyckan under Poker Run i Hangö förra helgen ställer sig många frågan om hur arrangörer kan garantera att ett Poker Run-evenemang är tryggt för både båtförare och åskådare.

Daniel Strömborg, en av arrangörerna för Saaristo Poker Run, säger att säkerhetsfrågor måste beaktas, men att ansvaret för säkerheten i sista hand ligger hos båtförarna.

Arrangören chockad av nyheten: "Fann inga ord"

Strömborg har under flera år varit med och arrangerat Saaristo Poker Run som körs i Åbolands skärgård. Nyheten om olyckan som skett under Poker Run i Hangö kom som en stor chock för honom.

– Det var väldigt skrämmande. Man fann inga ord och var väldigt orolig över vad som hänt och hur allvarligt någon hade skadat sig, säger Strömborg.

Saaristo Poker Run och Poker Run i Hangö är två skilda evenemang som organiseras av olika lokala arrangörer. Rutten för Saaristo Poker Run har gått från Pargas till Nådendal och tillbaka.

Strömborg betonar att man alltid måste beakta säkerhetsfrågor då man ordnar evenemang för att minimera risker för farosituationer.

Enligt Strömborg har arrangörerna för Saaristo Poker Run beaktat säkerheten bland annat genom att de ansökt om alla nödvändiga lov. Dessutom granskas rutten med hjälp av en så kallad säkerhetsbåt. Båten kör före starten och ser till att rutten är trygg att köra.

– Rutten väljs också ut noggrant så att det är så stora och öppna farleder som möjligt och att det finns utrymme.

Ansvaret för säkerheten till sjöss är i sista hand båtförarens

Enligt Strömborg varierar hastigheten som båtarna kör från 40 knop till över 100 knop.

– Men evenemanget är ingen hastighetstävling, utan en ruttkörning. Vissa kör hårdare och andra med lägre hastighet. Det är upp till varje båtkapten att följa trafikvett och etikett och att allt går säkert till, säger Strömborg.

Årets Saaristo Poker Run blev inställt på grund av coronaviruset. Under tidigare år som evenemanget har ordnats har tusentals åskådare samlats längs med rutten, berättar Daniel Strömborg.

För att försäkra sig om att Saaristo Poker Run är så tryggt som möjligt har man från arrangörernas sida sett till att informera allmänheten om ruttkörningen och evenemanget i god tid.

Enligt Strömborg ligger ansvaret om säkerheten till sjöss ändå i sista hand hos båtförarna.

– Till sjöss är det ändå upp till den som kör båten att kontrollera att ingen är i vägen. Om någon är i vägen måste man väja enligt de regler som gäller till sjöss.

Strömborg säger att arrangörerna är nöjda över att så många kommit för att se på evenemanget under tidigare år, men han betonar att åskådarna ska hålla ett tillräckligt långt avstånd till deltagarna.

– Hittills har vi aldrig haft några nära ögat-situationer och det har gått smidigt.

Diskussion om artikeln