Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministeriets kanslichef Kirsi Varhila hoppas att regeringen skulle rekommendera att man inte alls reser utomlands

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt

"Jo jag hoppas", svarade Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila i måndagskvällens A-studio när reporter Katri Makkonen frågade om hon hoppas på en rekommendation av regeringen om att man inte alls skulle resa utomlands.

Norge har tagit i bruk en sådan här rekommendation.

– Frågan, om det nu är nödvändigt att åka på resa, har varenda en orsak att ställa sig själv, sade Varhila.

Krisi Varhila seisoo ikkunan vieressä toimistossaan.
Bildtext Kanslichef Kirsi Varhila
Bild: Arttu Timonen / Yle

Familje- och omsorgsminister Krista Kiurusade under måndagskvällens presskonferens att personer som anländer från riskländer kan bli tvungna att coronatesta sig och vid behov kan också myndigheter försätta personer i karantän.

Kanslichef Varhila klargör att helheten utgörs av två linjer.

– En del testar man direkt i form av stickprov. De som inte testas, försätts genast i karantän.

– Orsaken till att vi inte lovar att testa alla beror på testkapaciteten. Den är inte på en sådan nivå att vi kan testa riktigt stora mängder på flygplatserna.

Resenärer från riskländer har hittills uppmanats att hålla sig i karantän i 14 dagar, men nu ändras den till en "officiell" karantän som åläggs av myndigheter.

Varhila säger att man i regel är hemma under karantänen. Vid behov kan man också isoleras i sjukhusutrymmen. För vissa kan karantänen innebära två veckors vistelse på hotell på egen bekostnad.

- Också här litar man mycket på att människor håller sig i karantän.

Artikeln baserar sig på Ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila toivoo, että hallitus suosittelisi, ettei ulkomaille matkustettaisi lainkaan skriven av Kai Jaskari. Artikeln är översatt av Anna Björkqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln