Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Misstänkta förgiftningar bland katter oroar i Kristinestad – veterinär: "Oftast handlar det om sjukdom"

Från 2020
En katt vid en matskål.
Bildtext Livsmedelsverket har inga bekräftade fall av husdjur som avsiktligt har förgiftats.
Bild: Yle / Jenni Stammeier

Under den senaste tiden har ett flertal katter i Kristinestad förts till veterinär med symptom som liknar förgiftning och flera kattägare i området är oroliga.

Veterinär Julia Rausk i Kristinestad fick förra veckan ta emot flera katter med symptom som liknar förgiftning. Hon polisanmälde saken och skickade dessutom prov till Livsmedelsverket för analys.

På Livsmedelsverket är man ändå rätt så säkra på att det inte är någon i Kristinestad som går runt och förgiftar katter.

– Vanligtvis är det fråga utekatter som lätt kan komma åt samma saker som en gnagare. Till exempel om råttgift har lagts på ställen dit även en katt ryms, säger veterinären Veera Karkamo på Livsmedelsverket.

– Det kan också vara fråga om att en mus som just fått i sig giftet fångats av en katt och då kan också katten få i sig giftet. Men det finns inga bevis på detta.

Varning för utsatt råttgift.
Bildtext Råttgift kan vara farligt också för katter.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Enligt Livsmedelsverket har man inga bekräftade fall av husdjur som avsiktligt skulle ha förgiftats. Eller åtminstone har inga sådana djur undersökts hos dem.

Dessutom behöver det inte ens vara fråga om förgiftning. Enligt Livsmedelsverket beror de flesta plötsliga husdjursdödsfall av något annat än förgiftning, även om misstankarna snabbt går dit. De flesta djur dör av någon kronisk eller akut sjukdom.

Fallen i Kristinestad intresserar Livsmedelsverket

I Kristinestad finns det dock starka misstankar om att katterna har fått i sig gift och att det skulle vara fråga om alfakloralos som används i många olika råttgifter.

Alfakloralos kan orsaka neurologiska problem hos katter. Typiska symptom är dräglande, skakningar, kramper även medvetslöshet och det kan leda till döden.

Det här medlet har funnits på den finska marknaden sedan 2015, men det är väldigt svårt att bevisa att katter skulle ha dött av alfakloralos. Man har endast haft ett bekräftat fall i Finland.

Katt tittar runt ett hörn.
Bildtext Det finns starka misstankar om att katterna i Kristinestad har fått i sig gift.
Bild: Laura Hyyti / Yle

Ännu svårare är det att bevisa att katterna fått i sig det här giftet genom att ha ätit en förgiftad gnagare.

– Att kunna bevisa att katten dött av alfakloralos är svårt eftersom vi inte har något laboratorium i Finland som kunde undersöka saken, säger Karkamo.

– Vi hoppas få in fler prov efter sommarledigheterna eftersom vi under hösten har möjlighet att skicka proven utomlands för analys.

Europeisk undersökning kring alfakloralos

Som bäst pågår en europeisk undersökning kring riskerna med alfakloralos och tanken är att man ska kunna bevisa att katter faktiskt dör av det här giftet, inte enbart genom att ha ätit det direkt utan också genom att ha ätit förgiftade gnagare.

Därför är det viktigt att alla husdjursägare rapporterar vidare om deras husdjur visar några symptom.

– Djur som visar symptom ska föras till en veterinärmottagning. Veterinären kan sedan ta kontakt med oss ifall katten dör, konstaterar Karkamo.

Ruokaviraston kyltti.
Bildtext Karkamo rekommenderar obduktion när ett djur dör under oklara omständigheter.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Ifall djuret dör så är det viktigt med en obduktion för att kunna fastställa dödsorsaken

– En obduktion är alltid att rekommendera då ett djur plötsligt dör under oklara omständigheter. På det sättet kan man också utesluta misstankar som orsakar ångest för ägarna.

– Oftast är det ändå frågan om en sjukdom och inte en förgiftning.

Huvudregeln är att alltid vara försiktig då man hanterar ämnen som är skadliga för djur eller människor

― Veera Karkamo

Även om fallen i Kristinestad inte skulle handla om förgiftning så vill Karkamo påminna om att alltid vara extra försiktig då man till exempel hanterar råttgift.

– Huvudregeln är att alltid vara försiktig då man hanterar ämnen som är skadliga för djur eller människor. Om det finns ett behov att placera ämnet i naturen, så bör det alltid placeras på ett sådant ställe där varelser, som ämnet inte är ämnat för, inte ens av misstag kan komma åt det.

Diskussion om artikeln