Skolstart på många håll den här veckan – undervisningsminister Li Andersson svarar på frågor om allt från ansiktsskydd till snuviga elever

Sommarlovet lider mot sitt slut och skolåret inleds i många städer och kommuner den här veckan. Vilka är coronainstruktionerna? Får man komma till skolan med rinnande näsa? Hur kan man hålla avstånd? Undervisningsminister Li Andersson (VF) reder ut svaret på bland annat dessa frågor.
Instruktionerna för skolorna är ganska långt samma som de var under våren då elever och lärare återvände till närundervisning, berättar undervisningsminister Li Andersson i programmet Yles morgon.
– Det är fortfarande viktigt att alla tar hand om sin handhygien under skoldagen och håller avstånd. Eleverna kan delas in i grupper eller så ska man hålla ett avstånd på 1–2 meter.
– Det viktigaste är att man inte går till skolan om man har symtom. Då ska man testa sig för viruset.
Hur är det med snuva? Måste man stanna hemma om näsan rinner?
– Snuva räcker som skäl för att stanna hemma. Vi förstår att många småbarnsfamiljer har en svår höst framför sig då många barn normalt får flunsa och det kan vara svårt att avgöra vad som är vad, men det här är ett av de effektivaste sätten som man undviker smitta på. Barnfamiljer ska inte heller behöva vänta länge på provsvar, utan de ska snabbas på.
Specialarrangemang möjliga – distansundervisning blandat med närundervisning tänkbart
I vissa skolor kan det vara svårt att hålla avstånd. En del grundskolor ordnade det här genom att använda gymnasiernas utrymmen eftersom gymnasierna fortsatte med distansundervisning. Men hur gör man nu då även studerande vid gymnasier återvänder till närundervisning?
– Om det inte går att hålla avstånd kan man ordna det med specialarrangemang, till exempel genom att man kommer till skolan olika tider och förlänger lunchpausen så att människor kan äta i olika omgångar. Det går nog att ordna.
Andersson säger också att det nu kan gälla lokala arrangemang till skillnad från våren. Kommuner och städer kan med andra ord återgå till distansundervisning eller andra specialarrangemang vid behov.
– Ett system kan vara att eleverna är hemma en vecka och sedan två veckor i skolan. Och när man väl är i skolan är kanske bara en tredjedel av eleverna på plats. Den här möjligheten finns, men inte för de allra yngsta – det vill säga de som går i klass 1–3.
Varför inte de yngsta?
– Vi vet att det är svårt att ordna kvalitativ distansundervisning för dem. Att sitta framför datorn länge är svårt för dem. Det kräver också att en vuxen är hemma med dem under skoldagen.
Beredskapslagen kan tas i bruk på nytt
Regeringen och Institutet för hälsa och välfärd står för rekommendationerna som gäller skolorna. Utbildningsstyrelsen har dessutom konkretiserat de här rekommendationerna. De praktiska besluten fattas ändå inom kommunerna och städerna.
Andersson säger att möjligheten att ta beredskapslagen i bruk på nytt finns, men tröskeln är hög.
– Läget ska då vara betydligt sämre jämfört med hur det är nu för hela Finlands del. Ingen hoppas på att det går så på nytt. Priset för det är högt – både för barnen och ekonomin. Vi hoppas att vi klarar oss med de rekommendationer som finns nu.
Vad händer om ett barn eller någon annan i skolan smittas?
– Kommunerna och städerna informerar om det och de exponerade meddelas. Lokala myndigheter fattar beslut om karantän. Om den smittade rört sig inomhus kan de exponerade vara många och det är därför viktigt att se till att barnen inte har för mycket närkontakt med andra.
Om en elev insjuknar i covid-19 eller är i karantän på grund av exponering ordnas undervisningen med hjälp av specialarrangemang.
– Skolorna får själva fundera ut hur undervisningen möjliggörs på distans. Det går att ordna också i normala fall, så som det var före coronapandemin då ett barn var på resa eller var sjuk. Man kan ge uppgifter och ha sådana arrangemang.
Munskyddsrekommendation i skolan?
Regeringen och Institutet för hälsa och välfärd väntas den här veckan ge rekommendation om användning av ansiktsskydd. Andersson fick också svara på frågan om ansiktsskydd ska användas i skolan om det blir aktuellt.
– Det beror på vad de kommer för munskyddsrekommendation. Det har länge diskuterats hur man begränsar rekommendationen – till exempel om det bara gäller kollektivtrafik. I sådana fall påverkas också skolskjutsarna och hela skolvärlden påverkas.
Hur är det med inomhusutrymmen?
– Det kan bli aktuellt i inomhusutrymmen där man inte kan hålla avstånd. Då gäller det skolor också.
En annan fråga när det gäller ansiktsskydd har varit om det borde finnas en åldersgräns för en eventuell rekommendation.
– Det här klarnar när vi vet mer.