Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Båtbottentvätt är ett miljövänligt alternativ till bottenfärg: "Man slipper måla båten och kan ha gott samvete"

Från 2020
Segelbåtar i Nagu gästhamn.
Bildtext Intresset för att tvätta båtbotten istället för att använda bottenfärg har vuxit.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Att tvätta sin båtbotten för att skydda båten mot bland annat havstulpaner har blivit populärare. I Finland är det ändå fortfarande vanligt att man använder giftiga bottenfärger för att hålla sin båtbotten ren.

Enligt Aija Kaski, som är verksamhetsledare för organisationen Håll skärgården ren, är båtbottentvätt ett utmärkt och miljövänligt alternativ till bottenfärg.

- Om man tvättar båtbotten några gånger under sommaren hålls den ren, man slipper måla båten på våren och har dessutom gott samvete.

En kvinna med randig tröja står och håller i en skylt med en säl på.
Bildtext Aija Kaski säger att intresset för att tvätta båtbottnet har växt, men att det kommer ta tid före vanan sitter inne.
Bild: Maj Lundström / Yle

I Sverige har det redan i flera år varit vanligt att tvätta båten istället för att använda bottenfärg, och det finns flera båttvättar längs kusten.

I Finland är det fortfarande ovanligt med båttvättar, men i Hangö har det nu under två somrar funnits en drive-in båttvätt där man även kan tvätta större båtar.

Kaski berättar att idén att hämta en drive-in båttvätt till Finland uppstod då hon besökte Sverige för att ta reda på mer om hur båttvättandet fungerar där.

- Jag åkte till Stockholm och följde med en eftermiddag, och allt gick så enkelt och smidigt till. Det fungerade som en helt vanlig drive-in biltvätt, förutom att det var båtar istället för bilar. Jag tänkte att wow, en sådan här måste vi få till Finland!

Positiva reaktioner bland kunderna

Mottagandet av drive-in båttvätten i Hangö har enligt Kaski varit positivt. Förra sommaren var intresset för båttvätten ännu inte särskilt stort, men i år är det flera som har upptäckt att den finns.

- De jag har pratat med har varit överraskade över att det har varit så enkelt. Det tar ungefär en kvart, och sen är det klart. Jag har själv tvättat min motorbåt där, och det märktes direkt när man körde iväg att båten kändes lättare.

Dyrt med drive-in båttvättar

Det allra bästa skulle vara att ha flera båttvättar längs med kusten, inte bara i Hangö, säger Kaski.

Om det skulle finnas båttvättar med jämna mellanrum i skärgården, skulle det antagligen uppmuntra fler personer att skippa bottenfärgen. Det finns enligt Kaski ändå vissa ekonomiska hinder för att något sådant skulle fungera.

- Båttvättar är ganska dyra, så det krävs att det finns en tillräckligt stor kundkrets för att det ska vara lönsamt. Den typen av båttvätt som finns i Hangö är tyvärr väldigt dyr, och vi hoppas på nya lösningar som skulle vara billigare. För tillfället är det svårt att göra det lönsamt med en drive-in båttvätt i Finland.

mekanisk grön båttvätt för båtar.
Bildtext Det går även att använda en mekanisk båttvätt om man vill undvika att använda bottenfärg.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Kaski understryker ändå att det även finns andra sätt att tvätta sin båt än en drive-in båttvätt.

- Om man har en lite mindre båt går det bra att bara ta en mattborste till exempel och skrubba båten själv, det är inte märkvärdigare än så. Det finns även mobila båttvättar i skärgården som man kan använda sig av.

Diskussion om artikeln