Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionsledaren i Belarus flydde till Litauen – barnen fördes i säkerhet redan tidigare

Från 2020
Uppdaterad 12.08.2020 09:43.
Den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja håller handen för ögonen.
Bildtext Svjatlana Tsichanouskaja verkade trött och okoncentrerad då hon höll presskonferens och kommenterade valresultatet i Minsk på måndagen.
Bild: All Over Press

Den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja flydde från sitt hemland dagen efter presidentvalet och tog sig till Litauen där hon nu enligt myndigheterna är i säkerhet.

Svjatlana Tsichanouskaja (även stavad Svetlana Tichanovskaja) hade redan före söndagens presidentval sänt sina barn i exil – enligt egen utsago av säkerhetsskäl.

Tsichanouskaja såg trött och villrådig ut på en presskonferens i Minsk på måndagen då hon kommenterade valresultatet. Hon måste flera gånger ta paus för att leta efter ord.

Senare på måndagen tog hon sig till gränsen och till grannlandet Litauen, som har en tradition av att ta emot oliktänkare och oppositionella från Belarus (tidigare Vitryssland).

Litauens utrikesminister Linas Linkevičius bekräftade på tisdagsförmiddagen på Twitter att Tsichanouskaja hade anlänt till Litauen och var i säkerhet.

– Jag har fattat ett mycket svårt beslut. Barnen är det viktigaste vi har i livet. Gud förbjude att någon annan ställs inför det val jag ställdes inför, sa hon i ett videobudskap på tisdagen.

Enligt Tsichanouskajas medarbetare hade hon hållits fängslad i sju timmar på måndagen och getts ett ultimatum innan hon tilläts åka till den litauiska gränsen natten mot tisdagen.

Någon gång under timmarna hon hölls fängslad uppstod en annan video med henne där hon läsande innantill från ett papper uppmanar belarusierna att acceptera Lukasjenkas seger och sluta protesterna.

Hoppade in för sin fängslade man

Tsichanouskaja hade inte tänkt ställa upp i presidentvalet, men hon valde att göra det då hennes man kastades i fängelse. Han var uppställd som presidentkandidat och är fortfarande fängslad.

I samma veva skickade Tsichanouskaja sina två barn till Litauen innan hon satte i gång med att kampanja på allvar.

I söndagens presidentval utsågs den sittande presidenten Aljaksandr Lukasjenka (även stavad Aleksandr Lukasjenko) till klar segrare med 80 procent av rösterna.

Tsichanouskaja gavs endast tio procent. Hon förklarade att hon inte godkänner det officiella valresultat och att hon anser sig själv vara segraren.

Valko-Venäjän opposition yhteisehdokas Svjatlana Tsihanouskaja äänesti Minskissä 9. elokuuta 2020.
Bildtext Tsichanouskaja röstade i Minsk på söndagen.
Bild: Marina Serebryakova / Epa

Både oppositionen och flera EU-länder anser att det förekom massivt valfusk. Åtminstone Tyskland, Litauen och Polen har rest krav på sanktioner mot Belarus.

Belarus har inte haft ett enda fritt val sedan 1994, då Lukasjenka valdes till president första gången.

Tusentals människor demonstrerade på olika håll i Belarus på söndagskvällen och på måndagen i protest mot det officiella valresultatet. Åtminstone en demonstrant dödades.

Belarusisk kravallpolis går förbi två skrikande kvinnor som sitter på gatan
Bildtext Gatukravallerna började på söndagskvällen då den statliga televisionen gått ut med det preliminära budet att presidenten hade återvalts med bred marginal.
Bild: All Over Press

Litauen fristad för oppositionella

Efter Sovjetunionens kollaps i början av 1990-talet har Litauen utgjort en fristad för oliktänkare och oppositionella från Belarus.

Ungefär en femtedel av utlänningarna i Litauen är belarusier, enligt Litauens statistikmyndighet.

– Vilnius har en historia av att samla belarusisk opposition. Det är också geografiskt bekvämt eftersom Vilnius är nära Minsk, säger forskaren Laurynas Jonavičius vid Vilnius universitet till nyhetsbyrån AFP.

Sträckan mellan Minsk och Vilnius tar två och en halv timme att köra nonstop med bil. Bussar och tåg kör mellan huvudstäderna på 5–6 timmar.

Karta över Belarus och Litauen med huvudstäderna Minsk och Vilnius.
Bildtext Vilnius ligger 180 kilometer från Minsk.
Bild: Yle/Google

Vilnius är också säte för det EU- och Nordenstödda belarusiska lärosätet Europeiska humanistiska universitetet, som tvingades i exil av de belarusiska myndigheterna 2004.

Vilnius visade sympati för oppositionen i Belarus på måndagskvällen då stadens broar lystes upp i färgerna rött och vitt. Det är färgerna på Belarus/Vitrysslands gamla flagga och används av den belarusiska oppositionen.

Belarus officiella röd-gröna flagg vajar från en flaggstång.
Bildtext Belarus officiella röd-gröna flagga är baserad på den flagga som användes då Belarus/Vitryssland var en del av Sovjetunionen.
Bild: All Over Press
Oppositionsdemonstration i Minsk. Röd-vita flaggor vajar.
Bildtext Den röd-vita flaggan har sitt ursprung i storfurstendömet Litauen, som var en medeltida stormakt som även omfattade dagens Belarus. Den används aktivt av oppositionen mot president Aljaksandr Lukasjenka.
Bild: 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Fakta: Belarus/Vitryssland

Källor: Reuters, Agence France-Presse, tut.by, BBC, The Guardian, Radio Free Europe/Radio Liberty, Yle arkiv.

Artikeln uppdaterad 11.8.2020 klockan 16:11 med en faktaruta och uppgifter om en andra video med Tsichanouskaja.