Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur mycket kostar munskydden i din familj? Använd vår räknare för att se vad prislappen blir

Från 2020
Man som håller i munskydd.
Bildtext Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken
Bild: Yle/Mirka

Hur mycket kan användningen av munskydd komma att kosta dig i längden? Med vår räknare kan du se vad prislappen blir för olika alternativ. För en familj kan priset stiga till flera hundra euro i veckan.

Ansiktsskydd eller munskydd rekommenderas för personer över 15 år i kollektivtrafiken och vid andra tillfällen då det inte är möjligt att hålla avstånd. Också om man är på väg till eller från coronatest rekommenderas att man använder munskydd. Personer som kommer hem från resor till länder som klassats som riskland ska också använda munskydd.

Rekommendationen gäller i de sjukvårdsdistrikt där coronafall har förekommit under de senaste två veckorna.

En familj kan behöva minst åtta munskydd per dag

I en fyrapersonersfamilj där alla åker kollektivt till jobb och skola går det åt minst åtta munskydd per dag och 56 stycken på en vecka. Då blir priset för munskydd mellan 144 och 240 euro i månaden.

Styckepriset på enkla munskydd avsedda för allmänheten varierar från butik till butik och beroende på hur många skydd som finns i paketet.

Efter användningen ska engångsmunskydd slängas bort. Engångsskydd skyddar dig effektivt bara under någon timme så samma skydd ska inte användas hela dagen.

Se hur mycket munskydden kostar ditt hushåll

Med den här räknaren kan du beräkna vilken utgiften för ditt hushåll blir utgående från er vardag. Räknaren räknar ut priset för munskydd i tre olika priskategorier.

Priset på de vanligaste munskydden som säljs i matbutiken rör sig mellan 80 cent och en euro. Köper man många på en gång kan priset vara ännu lägre. Det finns förstås också märkbart dyrare alternativ om man vill ha ett mer effektivt skydd än de enklaste modellerna.

Artikeln är en översättning från finska

Diskussion om artikeln