Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hur bajsa ute i naturen? Det finns inte alltid ett utedass inom räckhåll men nog enkla knep att ta till

Från 2020
Ett utedass i naturen.
Bildtext Det finns inte alltid ett utedass till hands då man rör sig i naturen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Under coronavåren och sommaren har rekordmånga sökt sig ut i naturen. Men om vi lämnar små högar och toalettpapper efter oss bidrar det till nedskräpningen och gör det otrevligt för andra.

– Vi lämnar spår efter oss i naturen och det borde vi absolut inte göra. Allt som vi tar med oss ut i naturen borde vi också ta med oss därifrån, säger Herman Fogelberg.

Herman Fogelberg har erfarenhet av friluftsliv på båda sidor om Kvarken. Han är född och uppvuxen i Vasatrakten där han, utöver att han arbetat som lärare och rektor, varit företagare med inriktning på friluftsliv.

De senaste fem vintrarna har han arbetat som skidpatrullör och säkerhetsansvarig i Hemavan i svenska fjällen. Nu har han fått heltidsanställning året om. Och den här sommaren har familjen dragit upp bopålarna och flyttat till Tärnaby, som är granne med Hemavan.

Herman Fogelberg med diplom i händerna.
Bildtext Glad pristagare. I maj utsågs Herman Fogelberg till årets värd i Hemavan - Tärnaby. I motivering uppmärksammades bland annat hans förmåga att få alla att känna sig välkomna och trygga i fjällvärlden.
Bild: Marianne Lingren

Bajspåse med?

Hur ska vi då tänka innan vi beger oss ut på till exempel en längre vandring eller paddling? Borde vi göra som hundägare och ta bajspåse med oss?

– Själva bajset tar naturen hand om. På ett par dygn har vilda djur ätit upp det. Men det är lite otrevligt med den här typen av högar. De luktar och någon kan trampa i dem.

Men Herman Fogelberg har en lösning på problemet.

Det blir kanske för äckligt om man är ute flera dagar eller en vecka och lägger bajspappret i en påse

– Det finns en enkel regel. Man ser till att ha med sig en liten trädgårdsspade och gräver en liten grop för bajset, som man sedan täcker över.

Om man befinner sig uppe på kalfjället där marken är hård eller på klippor kan man istället täcka över med stenar eller mossa, så att inte andra som rör sig där kommer i kontakt med bajset. Med tiden försvinner det sedan.

Toalettpapper i skogen.
Bildtext Inga trevliga spår.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Ajabaja för våtservetter

– Det kan kännas behändigt att använda våtservetter eller intimservetter. Men de hör inte hemma i naturen. Det tar alldeles för lång tid för naturen att ta hand om dem.

Vanligt toalettpapper försvinner däremot på två till fyra månader.

– När det gäller papper ska man också komma ihåg att gräva ner det eller täcka över det ordentligt med stenar eller annat, så att det inte börjar flyga omkring.

Om det inte råder eldningsförbud eller är stor risk för bränder kan man ha med tändstickor och bränna upp pappret. Då försvinner det på en gång. Däremot behöver man inte sätta det i en påse och ta hem det igen.

– Nej det blir kanske för äckligt om man är ute flera dagar eller en vecka, skrattar Herman Fogelberg. Det viktiga är att man visar hänsyn i förhållande till andra som rör sig i samma område.

en spade som står i marken
Bildtext En lite mindre grop och en mindre spade räcker gott och väl när du ska gräva en bajsgrop.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

Snuskigast på rastplatser

Just nu har kantarellerna börjat ploppa upp och hjortronen håller på att mogna i Tärnaby och Hemavan.

Både ortsbor och turister är ute i skog och mark. Många trailcyklar och vandrar. Herman Fogelberg och hans kollegor har börjat med förberedelserna inför skidsäsongen.

– Tyvärr ser man alldeles för många bajshögar när man rör sig i naturen. Generellt verkar vi vara sämre på att täcka över efter oss på rastplatser, där vi har nära till bilen eller båten. Där är det ofta snuskigare, till förtret för andra.

– De som tar sig längre ut i naturen verkar vara bättre på att sköta sina ärenden.

Hur komma ihåg spaden?

Men tillbaka till den där lilla trädgårdsspaden för gropgrävande när man ska uträtta det större behovet.

Hur ska vi komma ihåg den nästa gång vi går på en lite längre vandring? Toalettpappret kommer man lätt ihåg, men en spade?

Det som göms i snö kommer fram i tö

– Man har ju ofta en ryggsäck när man är ute. Man kan förvara spaden tillsammans med den övriga utrustningen. Då blir spaden en lika naturlig del av utrustningen som första hjälpen-förpackningen eller drickflaskan. Då är den lätt att komma ihåg.

Herman Fogelberg lever som han lär när han är ute på tur.

– Jag försöker faktiskt tänka på det här. På jobbet i Hemavan finns det både toaletter och utedass. Då är det lätt att söka sig dit på skidor eller skoter. Men när man rör sig ute på fritiden kan det bli problem om vi har två meter snö. Då måste man gräva ner bajset i snön. Och då är det ju så att det som göms i snö kommer fram i tö.

Herman Fogelberg lyfter på slalomglasögonenen med handskar på händerna.
Bildtext Råkar du på problem i Hemavans backar kan det vara Herman Fogelberg som kommer till undsättning.
Bild: Herman Fogelberg

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln