Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson om beskedet om obligatorisk karantän: "För mig kom det här som en överraskning"

Från 2020
Uppdaterad 11.08.2020 19:41.
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att man måste se över det juridiska vad gäller en tvångskarantän.
Bild: Silja Viitala / Yle

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) överraskades av omsorgsminister Krista Kiurus (SDP) besked om tvångskarantän som presenterades på måndagens presskonferens. Henriksson uppger att det för henne är oklart om man med hjälp av smittskyddslagen kan införa en mera allmän tvångskarantän.

I går kom Kiurus besked om tvångskarantän för alla som återvänder från riskländer. Det här har väckt förundran hos Henriksson som säger att tvångskarantänen inte förankrats på det sätt som man normalt förankrar beslut i regeringen.

– Det är klart att det är viktigt att vi inom regeringen först kan diskutera saken och ur ett bredare perspektiv se på vilket sätt det i så fall skulle fungera och vilka konsekvenserna skulle vara.

Henriksson uppger att det finns orsak att återkomma till frågan eftersom det i det här skedet kan vara svårt att förstå vad en allmän tvångskarantän innebär.

"Oklart om man kunde tolka smittskyddslagen så"

Upplever du att Kiurus initiativ har skapat en viss förvirring?

– Jag upplever att det skulle finnas utrymme för en tydligare kommunikation.

Henriksson har ändå förståelse för att man på Social- och hälsovårdsministeriet vill vidta åtgärder som hindrar smittspridningen.

– Det vill vi alla, men man får inte glömma bort den interna dialogen fastän vi har ett så att säga normalläge, och normal lagstiftning ska tillämpas. Smittskyddslagen är nu den som ska tillämpas. Varje enskilt fall ska prövas individuellt och det är en princip som man måste hålla i minnet.

Så enligt nuvarande lagstiftning kan man inte gå in för en masskarantän eller tvångskarantän för flera hundratals personer?

– Det här är en fråga som kräver en närmare titt på juridiken. Åtminstone för mig är det oklart huruvida smittskyddslagen kan tolkas på ett sådant sätt att man kunde gå in för en mera allmän tvångskarantän, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson intervjuades av Magnus Swanljung.

Diskussion om artikeln