Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Joe Bidens val av Kamala Harris till vicepresidentkandidat handlar inte bara om presidentvalet – han väljer samtidigt en framtid för partiet

Från 2020
Uppdaterad 13.08.2020 05:41.
Grafik. Till vänster syns Kamala Harris vid ett talarpodium där det står "Biden". Till höger syns redaktör Ville Hupa och ett citattecken, vilket signalerar att den här texten är en kommentar/kolumn.
Bildtext Kamala Harris, senatorn från Kalifornien, är Joe Bidens kompanjon i presidentvalet.
Bild: Lehtikuva / Yle

Efter månader av spekulationer och över en vecka efter sin självpålagda deadline, gav Joe Biden äntligen sitt besked om att Kaliforniensenatorn Kamala Harris blir hans vicepresidentkandidat.

Det var på tiden.

Diskussionen kring vicepresidentutnämningen hade stundvis redan börjat handla lika mycket om Bidens obeslutsamhet och velande, som om den kommande parhästens identitet.

Den tuffa åklagaren och numera senatorn Harris var det klart kändaste namnet bland kandidaterna som fanns med på slutrakan i Bidenkampanjens överväganden.

Hon representerar ett relativt riskfritt val i ett läge där Biden än så länge sitter med ett klart gallupförsprång till sittande presidenten Donald Trump.

Som dotter till en jamaicansk far och indisk mor blir Kamala Harris den första svarta vicepresidentkandidaten någonsin

Harris tillhörde favoriterna alltsedan Biden i våras meddelade att han tänker välja en kvinna till sin medkandidat.

I kraft av sina meriter hade hon förmodligen funnits på kortlistan också utan den premissen.

En mittendemokrat – och ett rätt val i tiden?

Harris aktier stärktes ytterligare under sommarens utbredda Black Lives Matter-protester, som ökade pressen från de egna leden på Biden att välja en icke-vit kvinna till sin medkandidat.

Redan innan protesterna hade demokratiska gräsrötter länge framfört krav på att partiets – och landets – växande etniska mångfald bättre bör återspeglas i det politiska toppskiktet.

Genom att välja Harris – och inte till exempel senatorn Elizabeth Warren eller guvernören Gretchen Whitmer som också ingick bland favoriterna – visar Biden att han hörsammat kraven.

Politiskt kan både Biden och Harris anses representera demokraternas mittenfalang.

President Donald Trump tillsammans med vicepresident Mike Pence inför tisdagens presskonferens som hölls på gräsmattan utanför Vita huset.
Bildtext Duon Biden–Harris utgör en skarp kontrast till den republikanska duon Trump-Pence.
Bild: /All Over Press

De vill få ett ett slut på Trumperans konservativa och nationalistiska politik, men har varit försiktiga med att inte omfamna de mest ambitiösa kraven på en ny samhällsstruktur från partiets vänsterfalang.

Själv har Harris tidigare bland annat beskrivit sig som “en progressiv åklagare”.

Samtidigt bildar paret Biden-Harris en skarp politisk och ideologisk kontrast till republikanernas duo, Donald Trump och Mike Pence.

Harris egen primärvalskampanj slutade i platt fall – lyckades aldrig nå ut till svarta väljare

Väljarbeteende i USA analyseras ofta utifrån etniska grupper. I presidentvalet 2016 sjönk till exempel de svarta väljarnas valdeltagande jämfört med valet 2012.

Nu hoppas många demokrater att en svart vicepresidentkandidat som Harris ska kunna entusiasmera minoritetsväljare som fyra år sedan stannade hemma att rösta på demokraterna.

Verkligheten tenderar att vara mer komplicerad än så, då enskilda väljare ofta motiveras av en mängd olika faktorer.

Vissa demokrater har också bekymrat påpekat att Harris – i motsats till Joe Biden – aldrig lyckades mobilisera ett starkt väljarstöd bland svarta väljare.

Joe Bidens val av Kamala Harris kan ha en stor betydelse för det demokratiska partiets – och för USA:s – framtid

Det kan också noteras att hennes egen primärvalskampanj trots en lovande start slutade i ett platt fall efter rapporter om en sinande kampanjkassa och interna konflikter.

Frågan är om dylika överväganden alls spelar någon roll i ett val som med stor säkerhet överskuggas av den pågående coronakrisen och den djupa ekonomiska kollaps som försatt tiotals miljoner amerikaner i arbetslöshet?

Forskningen visar också att valet av vicepresident inte har en särskilt stor effekt på själva valresultatet.

Däremot kan Joe Bidens val av Kamala Harris ha en stor betydelse för det demokratiska partiets – och för USA:s – framtid.

Harris – en möjlig kandidat redan i presidentvalet 2024?

Ifall Biden vinner presidentvalet kommer han att vara 78 år när han svärs in i ämbetet i januari 2021.

En allmän gissning är att Biden sitter endast en period.

Mycket hinner hända på fyra år, men det är ingen vild gissning att vicepresidenten Harris troligen ligger mycket väl positionerad om demokraterna ska vaska fram en ny kandidat i valet 2024.

När Biden väljer Harris, väljer han alltså samtidigt en framtid för demokraterna.

Joe Biden har under sin långa karriär haft en tendens att med jämna mellanrum kläcka ur sig mindre lyckade uttalanden som han efteråt fått förklara.

Joe Biden och Kamala Harris gör "high five"
Bildtext Duon hoppas kunna locka afroamerikaner och minoritetsbefolkning att rösta.
Bild: EPA-EFE/BIDEN CAMPAIGN

Men han träffade kanske rätt när han i början av året vid ett kampanjevenemang betecknade sig som “en bro till kommande generationer av demokratiska ledare”.

Kamala Harris, som deltog i nämnda evenemang, har goda förutsättningar att bli en av dem, särskilt om demokraterna vinner valet.

I vilket fall som helst har Harris redan nu gjort historia.

Som dotter till en jamaicansk far och indisk mor blir hon den första svarta vicepresidentkandidaten någonsin.

Diskussion om artikeln