Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Joe Biden har valt Kamala Harris till sin vicepresidentkandidat – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Från 2020
Uppdaterad 12.08.2020 13:34.
Joe Biden och Kamala Harris gör "high five"
Bild: EPA-EFE/BIDEN CAMPAIGN

Här är fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Kamala Harris är Joe Bidens kompanjon i amerikanska presidentvalet

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt Kamala Harris till vicepresidentkandidat. Harris är 55 år gammal och är senator i Kalifornien.

Harris blir den första svarta vicepresidentkandidaten någonsin.

– Jag har äran att meddela att jag har valt Kamala Harris, en orädd krigare för gemene man och en av landets mest framstående makthavare, som min medkandidat, skriver Biden på Twitter.

Svenska Yles USA-korrespondent beskriver Harris som ett "riskfritt val".

– Joe Bidens val av Kamala Harris till vicepresidentkandidat handlar inte bara om presidentvalet – han väljer samtidigt en framtid för partiet, skriver Hupa i sin analys.

Libanonbördiga Carina Nakhel talar ut efter explosionen

Det har gått över en vecka sedan den kraftiga explosionen i Beirut som krävde över 100 liv. Minst 300 000 människor är utan hem och flera är fortfarande försvunna och över 6 000 skadades.

Carina Nakhel är ursprungligen från Libanon och bor nu i Kyrkslätt. För henne kom nyheten som en chock då hennes pappa ringde henne från Libanon.

Carina Nakhel är född i LIbanon och bosatt i Finland sedan år 1990. Hon vill att det politiska systemet i LIbanon ska förändras i grunden.
Bildtext Carina Nakhel berättar om explosionen.
Bild: Marcus Floman

– Har du hört nyheterna? frågade han. Det är inte ett så bra sätt att börja ett samtal, särskilt om man ringer från Libanon. Men jag svarade nej och slog på tv:n.

Hon säger att ett nyval just nu inte ens känns som ett plåster på såren.

Sjukhusen behöver knappast betala böter trots att vårdgarantin inte uppfylls

I Finland gäller regeln om att en patient ska få vård inom sex månader. Den här vårdgarantin uppfylls inte alltid.

Inom fler sjukvårdsdistrikt får patienter vänta alltför länge på vård. Speciellt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har enorma köer. På grund av coronaepidemin köar patienter i upp till två år.

Kuvassa on kylttti, jossa lukee Meilahden tornisairaala.
Bildtext Vårdköerna blir bara längre och längre.
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt lagen är det möjligt att ett sjukvårdsdistrikt tvingas betala böter om inte patienter får vård inom sex månader. Mitt under epidemin blir det här knappast aktuellt – däremot behövs tilläggsresurser för att korta av köerna.

Kulturbranschen ser med oro på den ökande mängden coronafall

Arbetet med höstens produktioner är i gång på teatrar runt om i landet. Men planeringsarbetet överskuggas av hotet om en andra våg av coronaepidemin.

De teaterchefer som vi talat med konstaterar att liknande coronabegräsningar som vi hade i våras skulle vara ett hårt slag mot kulturbranschen.

– Vi står och faller på att människor vågar och vill samlas - och vågar komma till teatern, säger teaterchef Ann-Luise Bertell vid Wasa teater.

Röda stolar i en teater- eller biosalong.
Bildtext Kan teatrarna ha öppet i höst?

Regeringen överväger igen att införa begränsningar för sammankomster. Teaterchefer beskriver läget för teatrarna som "katastrofalt" om de inte får ha öppet i höst.

Regeringen samlas för att diskutera coronaläget

Regeringen Marin samlas i dag för första gången efter sommarens semestrar under aftonskolan, det vill säga ett inofficiellt sammanträde som sammankallats av statsministern.

Ministrarna träffas klockan 16 för att diskutera ärenden som rör jämlikhet samt för att få en lägesbild av coronaviruset.

Ministrarna Krista Kiuru, Sanna Marin och Aino-Kaisa Pekonen står framför varsitt podie och pratar på en presskonferens.
Bildtext Regeringen har inte varit samlad på en tid på grund av semestrar.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Efter aftonskolan, klockan 18, inleder regeringen förhandlingar där man bedömer behovet av åtgärder på grund av coronavirussituationen.

Förhandlingarna fortsätter i Ständerhuset även i morgon, torsdag.

Dagens väder

Vädret blir ostadigare i landets västra och norra delar. I öster är det uppehåll.

I väster utlovas växlande molnighet och lokalt regnskurar västerifrån på eftermiddagen. Åska är möjligt.Temperaturen ligger mellan 18 och 22 grader. I öster 14 till 19 grader. Svag vind.

I norr är det mellan 12 och 17 grader.

Diskussion om artikeln