Överläkare: ”Inte vet jag hur vi ska ordna tester och karantän” – kommunerna ska övervaka resenärer men det finns många frågetecken
Vi ska göra vårt bästa och göra upp en plan, men det finns inga riktlinjer just nu, säger ledande överläkare Heikki Kaukoranta på Vasa stad efter beskedet från regeringshåll om obligatorisk karantän för alla som kommer till Finland från ett riskland.
Enligt Kaukoranta är det klart att det är kommunerna och städerna som ska övervaka att inresande sitter i karantän i två veckor. Men hur det i praktiken ska gå till är oklart.
– Regeringen verkar ha sovit någon slags törnrosasömn och nu tar man till den här nödutgången. Utan att planera för vem som ska göra vad och hur man ska göra det, ger man nu uppgiften till kommunerna, säger Kaukoranta.
Det blir kommunernas sak att hitta lösningar. Kaukoranta frågar sig vad som följer om någon sätts i karantän genast, till exempel i hamnen.
– Var ska de bo? Hur arrangerar vi maten och övriga förnödenheter till dem. Jag kan inte veta hur det ska gå. Men jag ska träffa socialchefen och vi ska göra planer för hur vi går vidare. Men ingen plan har kommit från minister Kiuru, THL eller mininsteriet.
Enligt Kaukoranta blir det troligen att snegla på hur andra gör, till exempel i hamnarna i Åbo och Helsingfors.
Svårt att smittspåra om testsvaren dröjer
En del resenärer kommer också att testas för coronaviruset vid hamnar, gränsövergångar och flygfält. Men det kommer sannolikt att handla om stickprov, för det finns inte kapacitet att testa alla.
– Men om man måste vänta 3-4 dagar på testsvar, som vi till exempel gjorde förra veckan, blir det också alldeles för svårt att göra infektionsspårning, säger Kaukoranta.
Regeringen verkar ha sovit någon slags törnrosasömn och nu tar man till den här nödutgången
Kaukoranta säger att man naturligtvis ska övervaka att folk verkligen sitter i karantän.
– Men vi har inte några regler för hur vi ska arrangera det. Hoppas vi får gemensamma riktlinjer.
Kaukoranta: Borde ha blivit obligatorisk karantän för länge sedan
Kaukoranta anser att Finland för länge sedan borde ha infört obligatorisk karantän.
– Vi vet nu att det finns enorma mängder som kommer från utlandet som testar positivt (för Covid-19 reds. anm.).
Nya Zeeland är ett land som har obligatorisk karantän för inresande.
– De kan hålla hela samhället öppet. Gå på bio, konserter, restauranger, arbeta normalt. Naturligtvis håller de distans och tvättar händerna precis som vi gör. Men de behöver inte använda munskydd, behöver inte stänga skolor och inte ta till några häftiga åtgärder, eftersom de gör åtgärderna vid gränsen.
Enligt Kaukoranta registrerade Nya Zeeland 50 fall av Covid-19 under förra veckan.
– Men de sitter alla redan i karantän. Alla våra infektionsläkare har påpekat att vi borde göra det samma. Men THL och ministeriet har inte lyssnat. Därför hade vi lockdown och kämpar nu med andra vågen.
Plan från Skopje öppnade ögonen
Kaukoranta säger att vi nu vet att ”våra gränser läcker” och att det kommer nya fall från utlandet. Han beundrar vårdpersonal i Åbo som på eget initiativ testade alla passagerare i ett plan som kom från Skopje i Normakedonien.
– Nu såg vi att 17 procent av resenärerna, 24 stycken, testade positivt.
Kaukoranta tror att det här resultatet var avgörande för att regeringen skulle agera.
– Före det här hade man ännu en tanke om att man klarar sig med bara rekommendationer.
– Om vården i Egentliga Finland inte hade gjort något hade vi nu haft 24 fall som sprider smitta, tillägger Kaukoranta.
De som bryter mot karantänsreglerna kan enligt smittskyddslagen dömas till böter eller max tre månaders fängelse.
Enligt Kaukoranta kan vårdpersonal göra en polisanmälan. Det kan till exempel bli aktuellt om vårdare ringer en person som sitter i karantän för att kolla hur hen mår.
– Får vi då veta att personen är ute på stan finns möjlighet att polisanmäla.
Finland går in för trafikljusmodell - se vilka länder som klassas som gröna, gula och röda
För att lättare kunna kategorisera länderna och peka ut riskländer har regeringen nu gått in för en trafikljusmodell där länder listas som gröna, gula eller röda beroende på antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.
Gröna länder har färre än 8 fall av smitta per 100 000 invånare under två veckors tid. Se coronaläget i Europa och i världen i kartan nedan: