Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

146 passagerare anlände med flyg till Åbo från Skopje – fem personer testade positivt för covid-19

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 21:57.
Passagerare vid Åbo flygfält den 11.8.2020.
Bildtext Passagerare på Åbo flygfält på tisdagskvällen den 11 augusti.
Bild: Yle

På tisdagskvällen landade ett flyg från Skopje i Nordmakedonien på Åbo flygplats. Samtliga passagerare ombord testades för corona och försattes i karantän, enligt lagen om smittsamma sjukdomar. På onsdag konstaterades 5 vara smittade av coronaviruset.

Flyget landade i Åbo runt klockan 21. På plats var Yle Turkus reporter Minna Rosvall, som innan tio i går kväll kunde rapportera om att alla passagerare hade genomgått passkontrollen.

I gruppen fanns många barnfamiljer.

Riitta Liuksa, chef för välfärdssektorn vid Åbo stad, uppskattade i går för nyhetsbyrån STT att flygplanet hade cirka 130 passagerare ombord. Vid det skedet visste inte Liuksa hur stor andel av passagerarna som var finländare eller utlänningar, eller varför de reste till Finland.

Bildtext 15 anställda vid Åbo stad väntade på passagerarna från Skopje på Åbo flygplats.

Sedermera har det visat sig att sammanlagt 146 passagerare fanns ombord, av vilka 129 passagerare testades för corona. Fem bekräftades smittade av coronaviruset.

Chefsöverläkare vid ÅUCS, Mikko Pietilä, säger till tidningen Turun Sanomat att fastän antalet infekterade är färre än på förra planet från Skopje är det ändå fråga om en stor mängd smittade.

Enligt Pietilä kan det också innebära att infektionssituationen i Nordmakedonien kan vara värre än man tidigare trott.

Av de smittade hör en person till Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Resten hör till andra sjukvårdsdistrikt i landet.

Samtliga passagerare sattes i karantän i 14 dagar.

Den som placeras i karantän får till exempel inte resa i kollektivtrafiken. Hen får heller inte gå till jobbet, skolan, dagis, affären eller andra offentliga utrymmen.

Passagerare är nöjd med testrutinerna

Nora Bairami återvände till Finland på tisdagen tillsammans med sin son Jon efter två veckor i Kosovo. De hade åkt dit för att hälsa på Nora Bairamis sjuka mamma.

De berättar att de inte rörde sig någonstans i Kosovo, och att där fanns många sjuka människor. Bairami tycker att det är en bra sak att passagerarna testas och att de försätts i karantän.

Nora ja Jon Bairami Turun lentokentällä.
Bildtext Nora och Jon Bairami återvände från Kosovo med Skopje-flyget.
Bild: Minna Rosvall/Yle

Passagerarna i karantän enligt smittskyddslagen

15 personer som arbetar vid Åbo stad fanns på plats vid Åbo flygplats på tisdagskvällen för att ta emot passagerarna från Skopje-flyget.

I lördags landade ett annat flyg från Skopje på Åbo flygplats där det visade sig att 26 av planets 157 resenärer testade positivt för covid-19.

Jutta Peltoniemi, som är chefsläkare för infektionssjukdomar vid Åbo stad, säger att hon hoppas att alla passagerare låter sig testas för coronaviruset.

Passagerarna försätts i karantän i sitt eget hem, enligt lagen för smittsamma sjukdomar. Vistelsekommunen ansvarar för övervakningen av karantänen, som varar i 14 dygn.

Resultatet från coronatesterna fås efter ett till två dygn, men även om resultatet är negativt fortsätter karantänen på grund av coronavirusets inkubationstid.

Bildtext Testplatsen förbereds innan passagerarna anländer till Åbo.

Planet som landade i Åbo på tisdagen åkte tillbaka till Skopje vid tiotiden samma kväll. Nästa plan från Nordmakedonien landar i Åbo på lördag.

Finland går in för trafikljusmodell - se vilka länder som klassas som gröna, gula och röda

Nordmakedonien är ett av de länder som Finland klassar som riskland.

För att lättare kunna kategorisera länderna och peka ut riskländer har regeringen nu gått in för en trafikljusmodell där länder listas som gröna, gula eller röda beroende på antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Gröna länder har färre än 8 fall av smitta per 100 000 invånare under två veckors tid. Se coronaläget i Europa och i världen i kartan nedan:

Artikeln och rubriken uppdaterades 12.8.2020 klockan 18.05 med information om antalet bekräftade smittade.

Artikeln baserar sig på Skopjen-lennolla Turkuun saapuneet matkustajat asetetaan karanteeniin ja testataan – Ylen haastattelema matkustaja pitää testausta hyvänä asiana skriven av Pilvi Pitkäranta och STT. Översättningen är gjord av Pontus Nyqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln