Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ska trängseln i Sundom skola åtgärdas – tillbyggnad ska stå klar 2022

Från 2020
Uppdaterad 12.08.2020 17:12.
Vit kvinna med brunt hår står framför en barack som byggs.
Bildtext I september 2019 underlättades utrymmesbristen i Sundom skola med baracker. Rektor Annika Snickars gladde sig åt att se barackerna lyftas på plats. Nu ska skolan byggas ut.
Bild: Yle/Elin Willows

Sundom skola hör till de skolor i Vasa där utrymmesbristen varit ett verkligt problem under de senaste åren. Nu står det klart att skolan ska få en tillbyggnad.

Lågstadieskolan i Sundom behöver nya utrymmen och nu börjar projektet framskrida, skriver Vasa stad i ett pressmeddelande.

En arbetsgrupp har utrett vilka behov som finns och föreslår nu att man i anslutning till skolan bygger en tillbyggnad med åtminstone fyra stora klassrum.

Skolans rektor Annika Snickars är mycket nöjd med beslutet.

– Det är en stor lättnad att det nu har kommit så långt att det finns svart på vitt. Nu känns det som att det vi har arbetat för i många år blir verklighet, säger Snickars.

"Grym trängsel"

Under det senaste läsåret hade Sundom skola 250 elever trots att maximiantalet elever i skolan är 219. Den akuta krisen löstes med baracker som köptes in och placerades på skolans innergård.

– De har hjälpt upp situationen. Vi hade en grym trängsel, säger Snickars.

Under läsåret 2020–2021 har Sundom skola 244 elever. Prognosen är att elevantalet de närmaste åren kommer att röra sig mellan 230 och 240.

Stadsstyrelsen godkände behovsutredningen från arbetsgruppen för Sundom vid sitt möte i måndags.

Matsalen i Sundom skola
Bildtext Trängseln har varit ett problem inte minst i samband med maten. (Arkivbild)
Bild: Yle / Antti Kuusiniemi

Härnäst ska stadens hussektor göra upp en projektplan med en utredning av alla faktorer som påverkar projektet och en preliminär kostnadskalkyl samt fastställa en tidtabell för projektet.

Det reserveras cirka 6–8 månader för utarbetandet av projektplanen och cirka ett år för planeringen av själva byggnaden. Målet är att tillbyggnaden står färdig i slutet av 2022.

Artikeln är uppdaterad 12.8.2020 klockan 17.10 med rektor Annika Snickars kommentarer.

Diskussion om artikeln