Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – nio personer i karantän

Från 2020
Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut.
Bildtext Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus anser att man bör vara försiktig med alla resor just nu, smittan finns i alla länder och även sådana som inte för tillfället klassas som högriskområde.
Bild: Yle/Pia Lagus

På tisdagskvällen visade ännu ett coronatest positivt i Vasa sjukvårdsdistrikt. Den smittade personen hade varit på resa till Estland och hans närkontakter är nu i karantän.

Det fjärde coronafallet i augusti i Vasa sjukvårdsdistrikt kunde konstateras på tisdagskvällen.

Personen hade varit i Estland i början av augusti och fick sedan symptom i slutet av förra veckan, varefter hen testades.

– Lyckligtvis hade personen rest med egen bil från Helsingfors till Österbotten, så det var en bra sak, säger infektionsöverläkaren Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.

Personen hade varit i frivillig karantän efter att ha utvecklat symptom, men eftersom Estland inte klassats som riskland hade personen varit i närkontakt med nio personer.

– Alla nio är i karantän nu. Det var närmaste familjemedlemmar, några anhöriga och sedan några arbetskamrater.

Smittspårningen är därmed avklarad, tror Salonen, och de kommer att följa med personerna i karantän och testa ifall symptom uppstår.

Två fall efter resa till Estland

Alla fyra coronafall i Vasa i augusti har haft kopplingar till resor utomlands. Två av av dem till Estland.

– Jag tycker vi måste vara försiktiga nu, också med Estland. Det är förstås regeringen och ministeriet som tar beslut om Estland ska vara med på listan över riskländer, säger Salonen.

I slutet av förra veckan rapporterades det om att tio finländare utsatts för coronavirus under en privattillställning i Estland.

Salonen säger att även om antalet fall inom två veckor är lågt ska man vara försiktig, eftersom läget snabbt kan ändras.

– Nästan alla länder i Europa är på något sätt riskländer.

Samtidigt fortsätter det vara rusning till coronacentret vid Vasa centralsjukhus. Vilket enligt Salonen bland annat beror på att det pågår flera andra luftvägsinfektioner nu också.

– Människor har också kommit hem efter sommarlovet och kanske varit utomlands, vilket betyder att många vill komma till coronaprovtagningen om de har symptom.

Diskussion om artikeln