“Glada vi till skolan gå” trots att två Sibboskolor ska samsas under samma tak
Det är extra mycket människor som samlas på Sipoonlahden koulus skolgården den första skoldagen eftersom elever och lärare från två skolor ska få plats i en skola.
Det pratas, det fnittras och det är både glada och förväntansfulla miner. Andra står tysta och tittar ner i marken.
Föräldrarnas telefoner är framme för att föreviga den första skoldagen. “Hejdå älskling” och “jag kommer efter dig till skolan” är fraser som utbyts.
Viljam Westerlund är redo för sin allra första skoldag. Han står först i kön då eleverna samlas klassvis ute på skolgården.
Han har gått till skolan tillsammans med sin bror Vincent Westerlund som är mer van att gå till skolan, då han börjar på tredje klass och hans mamma Milja Westerlund. Han är nog spänd, avslöjar hon.
- Han sa i morse att han inte vet vart han ska gå eller ens kommer ihåg var toaletterna finns. Men det är nog en ganska vanlig reaktion.
Förstaklassarens tankar är berättigade. Det är en stor skolbyggnad han börjar i.
En ny skolbyggnad planeras och byggs invid Sipoonlahden koulu
Elever och personal från Söderkulla skola är kring 200 till antalet medan Sipoonlahden koulu består av cirka 900 personer. Totalt ska 1100 elever, lärare och personal samsas under samma tak.
Om fyra år - hösten 2024 ska Söderkulla skola få nya lokaler. Därför ska Söderkulla skolas elever inhysas i den finska Sipoonlahden koulu under de fyra år som det nya skolhuset byggs.
Många föräldrar har motsatt sig planerna på att barnen ska integreras i den finskspråkiga skolan. Milja Westerlund tycker det är en rikedom med båda språken och att en en blandning är bra i viss mån.
- Det jag gillar minst är att skolan är så enormt stor.
Familjen är van med Söderkulla skola som är en mindre skola och Milja Westerlund har själv gått i en liten byskola.
- Det är två skilda världar. I en mindre skola får man vara mer som sig själv. Men det är tudelat, barnen är ivriga och kusinerna i stan är avundsjuka på den stora skolan. Allt har sina sidor.
Inför flytten har föräldrar också varit fundersamma och oroliga för de nya öppna lärmiljöerna.
Det är något som familjen diskuterat hemma. Det är främst Vincent som berörs av den förändringen.
- Jag är lite orolig för om han orkar följa med, men det är mycket fast i barnen. De som har haft det svårt tidigare kommer att få det extra jobbigt nu.
Milja Westerlund hoppas ändå att de eleverna orkar kämpa grymt mycket mer för att klara sig. Och inte ger upp.
