Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Nu måste regeringens strategi vara glasklar efter den lugna coronasommaren

Från 2020
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru med en bild på Svenska Yles Anders Karlsson i förgrunden.
Bildtext "Det offentliga och privata måste utnyttjas till fullo för att alla som vill snabbt ska få gå på test", skriver Svenska Yles Anders Karlsson.
Bild: Yle / Lehtikuva

Regeringen och myndigheterna har haft flera månader på sig att förbereda sig för coronavirusets andra våg. Nu måste testandet och karantänen fungera och kommuniceras tydligt, skriver Svenska Yles politikreporter Anders Karlsson.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) satte i måndags ned foten och meddelade om hårda tag vid gränserna för att få bukt med coronaviruset.

Personer som anländer från riskländer ska kunna försättas i obligatorisk karantän. Det kan bli böter och fängelsestraff för den som bryter karantänen.

Tanken är att reagera snabbt och beslutsamt för att förhindra en kraftig andra våg.

Kommunikationen fungerade dock inte på bästa möjliga sätt. Justitieministern, som har ett visst intresse för ärenden av rättslig natur, var ovetande om vad tvångskarantänen inbegriper.

Rättslärda förundrade sig på twitter och informationen lämnade mycket oklart om vad som förväntas ske vid gränserna och efter att en person kommit till Finland från ett riskland.

Kommunikationen fungerade inte

Bekämpningen av coronaviruset har som helhet gått bra i Finland. Vi behöver bara se på statistiken för drabbade för att inse att vi kommit jämförelsevis lindrigt undan. Regeringen ska ha tack för det.

Därför är det överraskande att man lyckas skapa oklarhet då det mest sannolika sker efter den lugna sommaren: att viruset hotar sprida sig till Finland från utlandet igen.

Efter vårens missar på till exempel Helsingfors-Vanda flygplats skulle man ha trott att en glasklar plan fanns redo. En plan som skulle ha kommunicerats tydligt och involverat de centrala aktörerna.

Frågan lär diskuteras inom regeringen och statsminister Sanna Marin (SDP) får träda fram och klargöra linjen.

Oroväckande nyheter om köer

Det är inte bara karantänsfrågan som bjudit på oroväckande nyheter.

Kapaciteten att utföra tester har ifrågasatts. Köer och långa väntetider rapporteras på olika håll i landet, inte minst i huvudstadsregionen.

Det känns konstigt och illavarslande. En av huvudteserna i Finlands strategi är att testa snabbt och med låg tröskel.

Efter en lugn sommar på epidemifronten haltar systemet ändå vid första lilla rusch till teststationerna. Man frågar sig hur det är möjligt.

Ojämlika möjligheter att gå och testa sig

Som vanligt inom hälsovården är det skillnad på folk och folk.

En del kan gå och testa sig på privat drive-in samma dag som de kontaktar företagshälsovården, eller i övrigt anlitar en privat aktör. Resultatet dröjer kanske en dag.

Andra får sitta länge i telefonköer för att någon gång få möjlighet att gå och testa sig. Ett resultat kan dröja flera dagar.

Senast nu måste all slags hinder bort. Det offentliga och privata måste utnyttjas till fullo för att alla som vill snabbt ska få gå på test.

Diskussion om artikeln