Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Rekommendation om att använda ansiktsskydd offentliggjordes – en av flera nya åtgärder mot coronaviruset

Från 2020
En ung man kommer gående mot kameran med munnen och näsan täckt av ett munskydd.
Bildtext Vissa finländare har redan använt ansiktsskydd trots att det inte funnits en klar rekommendation om det.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Institutet för hälsa och välfärd väntas i dag komma med en rekommendation om användning av ansiktsskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser. Flera andra förändringar är också troliga.

Hälsomyndigheten ska, tillsammans med Social- och hälsovårdsministeriet, berätta mer om hur Finland bättre ska få bukt med spridningen av coronaviruset.

Det är viktigt att snabbt reagera på coronafall som dyker upp, nu när vi kan stå inför en ny andra våg eller åtminstone inför flera lokala utbrott av covid-19.

Det påpekar också världshälsoorganisationen WHO.

– Viruset har inte visat några som helst tecken på att avta på grund av sommarsäsongen, såsom influensavirus brukar göra, säger Michael Ryan som är chef för WHO:s krisberedskap.

Han tillägger att det innebär att coronaviruset snabbt kan studsa tillbaka. Det gäller också för Finlands del.

Porträtt på Michael Ryan på WHO.
Bildtext Michael Ryan på världshälsoorganisationen WHO.

WHO:s budskap är därför att man på många olika sätt ska försöka förebygga att viruset kan få stor spridning igen. Man efterlyser klara nationella riktlinjer som kan anpassas lokalt.

Just sådana är det möjligt att Institutet för hälsa och välfärd kommer att offentliggöra i dag.

Ansiktsskydd ska minska virusspridningen

Det väntas åtminstone en regional rekommendation om ansiktsskydd, för situationer där man inte kan hålla tillräckliga säkerhetsavstånd till andra personer – i kollektivtrafiken, men kanske också flera andra offentliga platser.

Myndigheterna har under de senaste dagarna aktivt funderat på hur rekommendationen ska fungera i praktiken; till exempel vilka platser som ska omfattas och hur de regionala gränserna ska bestämmas.

Detaljerna kring det här är inte ännu offentliga.

Troligen kan yngre personer vara undantagna reglerna (till exempel de under 11, 12 eller 13 år). Så är fallet i en del andra länder. Undantag kan också bli aktuella för personer med vissa sjukdomar.

Enligt uppgifter till Svenska Yle kommer flera slags ansiktsskydd att vara OK, alltså också tygskydd, som kan tvättas och användas flera gånger.

Kasvomaskeja Backstage Rock Shopin varastossa Tampereella.
Bildtext Munskydd av tyg.
Bild: Miikka Varila / Yle

Forskning visar att när många använder ansiktsskydd, och gör det på rätt sätt, så kan spridningen av coronaviruset minska avsevärt.

Man skyddar framför allt andra. Det visar till exempel tester vid Teknologiska forskningscentralen VTT i våras.

Men med dyrare så kallade andningsskydd – till exempel med klassificeringen FFP2 – skyddar man också sig själv.

Skatteförvaltningen har redan nämnt att ansiktsskydd får ges som en skattefri förmån till arbetstagare, både för användning under arbetstid och för resan till och från jobbet.

Kirurginen kasvomaski
Bildtext Det är viktigt att använda ansiktsskydd på rätt sätt. Tvätta händerna före du tar på dig ett sådant här skydd, och se till att täcka både näsa och mun.
Bild: Jenni Joensuu / Yle

Fler ska jobba hemma, och andra förändringar?

Rekommendationen om distansjobb kommer också antagligen att återinföras snart. Den försvann vid månadsskiftet. Social- och hälsovårdsministeriet skulle vilja att fler jobbar på distans om de kan göra det.

Det är inte heller omöjligt att stora publikevenemang på över 500 personer kan komma att förbjudas igen.

Flera olika åtgärder kan behövas för att bättre kunna motverka att coronaviruset sprids allt mer igen.

Åtgärder för att effektivera smittspårningen och testandet efterlyses också av många. Just nu kan det nämligen vara längre väntetider än normalt i samband med coronatest – både för att få en tid till själva testet och för att få resultatet.

WHO påminner dessutom folk att hålla säkerhetsavstånden och att inte mer än nödvändigt utsätta sig för situationer där man kan smittas.

– Reglera den risk du utsätter dig för och minska möjligheterna att du blir smittad av viruset. Då skyddar du också andra som kan råka ännu mer illa ut än du själv om de får covid-19, säger Maria Van Kerkhove som är epidemiolog på WHO.

Diskussion om artikeln