Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Höstens teaterpremiärer närmar sig – Brett utbud trots undantagsåtgärder för att trygga åskådarna

Från 2020
Uppdaterad 17.08.2020 15:02.
En teckning av hundar i renässanskläder som står på ett lerigt torget nedanför Åbo domkyrka.
Bildtext Mauri Kunnas hyllade barnbok Hundarnas historiebok blir en musikteaterföreställning som har premiär på Åbo Svenska Teater den 14 november.
Bild: Mauri Kunnas

Hundarna berättar Finlands historia, en asteroid störtar mot jorden, magisk barnskötare ger klämmiga musiknummer och i en bunker bor världens bästa familj och har det fantastiskt. Höstens teaterutbud bjuder på färgstarka och oväntade uppslag.

Höstens utbud av svenskspråkig teater är rätt omfattande trots de ovanliga omständigheterna. För att kunna erbjuda trygga teaterupplevelser har de olika teatrarna infört egna åtgärder som varierar beroende på hur teaterbyggnaderna och spelplatserna ser ut. Teatrarna informerar om dessa åtgärder på sina egna webbplatser.

En man i vit skjorta och slips svävar i omloppsbana kring jorden med en astronauthjälm på huvudet.
Bildtext Att lägga asteroider i omloppsbana kring jorden är svårare än man skulle tro, upptäcker Pontus i sci fi-satiren Ayn. Premiär på Wasa Teater den 12 september.
Bild: Wasa Teater

Wasa Teater: Sci-fi och två monologer

Wasa Teaters första premiär i höst är Ayn, den 12 september. Pjäsen är en science fiction-satir i framtida kontorsmiljö, där en anställd på ett gruvbolag av misstag äventyrar hela mänsklighetens överlevnad då han styr in en asteroid på kollisionskurs med jorden.

Den 2 oktober har Bladis pojkan premiär. Pojken Jakob växer upp med den oregerliga familjen Blad i grannskapet. Småningom dras Jakob själv med i deras skumraskaffärer och blir en av ”Bladis pojkan” trots att hans mamma gör vad hon kan för att stoppa det. Pjäsen är en berättarföreställning av och med Erik Kiviniemi.

En kvinna sitter på en parkbänk med en hund i koppel bredvid sig.
Bildtext Hundliv är en monologföreställning med Carola Sarén om längtan efter ensamhet.
Bild: Wasa Teater

Hundliv av Sara Kaderfors har premiär den 14 november. Hundliv är en humoristisk monologföreställning med Carola Sarén om tillvaron för konferensvärdinnan Eva som lever omringad av vänner, men som egentligen önskar sig mer ensamhet och drömmer om att kunna prata med sin hund.

Åbo Svenska Teater: Skärgårdsdrama och hundhistoria för barn

Åbo Svenska Teaters första premiär i höst är musikteaterföreställningen När farfar blev ett spöke, som har premiär på Studioscenen den 3 september. Eriks farfar dör och börjar besöka honom om nätterna som ett spöke, och tillsammans minns de allt roligt de gjort. Åldersrekommendation 4 år.

Ansiktena av en kvinna och en man tittar in mot kameran genom ljusa suddiga strålar.
Bildtext Hemåt över isen är ett drama om släktfejder som går tillbaka ända till 1914. Premiär på ÅST den 12 september.
Bild: Åbo Svenska Teater

Hemåt över isen, av Gunilla Linn Persson och dramatisering av Tove Appelgren, har premiär den 12 september. Pjäsen är ett släktdrama med rötter i 1914 och utspelar sig i den yttre skärgården.

Hundarnas historiepjäs har premiär den 14 november. Pjäsen är en musikteaterversion av Mauri Kunnas hyllade bilderbok om Finlands och Sveriges gemensamma historia, med nykomponerad musik. Åldersrekommendation 6 år.

Helsingfors: Tikkanen, Poppins, Pirinen och Shakespeare

Svenska Teatern har flyttat fram alla höstens premiärer till oktober för att följa med läget kring coronaepidemin, ifall det kommer att införas nya restriktioner på grund av en eventuell andra våg.

Svenska Teaterns storsatsning i höst är den påkostade Broadwaymusikalen Mary Poppins, som har premiär 3 oktober. Den magiska ”supernannyn” flyger över hustaken och levererar klassiska musikalstycken.

En man står i ett tomt rum med svaga konturer av människor stående omkring sig.
Bildtext Några av oss är en verklighetsbaserad föreställning om tonåringar i Theresienstadts koncentrationsläger under andra världskriget.
Bild: Svenska Teatern

Den 8 oktober har den verklighetsbaserade föreställningen Några av oss premiär. År 1942 anlände trettonåringen Petr Ginz till koncentrationslägret Theresienstadt. Där började han tillsammans med några jämnåriga motarbeta naziregimen och gav ut en handskriven tidning.

Barnpjäsen Diktatorn var tvungen att ställa in sin premiär i våras men har premiär den 13 oktober istället.

Pjäsen baserar sig på bilderboken av Ulf Stark med illustrationer av Linda Bondestam, som handlar om ett litet barn som vill bestämma allt, och om hur utmattande det blir i längden.

Lilla Teatern öppnar hösten den 5 september med Män kan inte våldtas, en dramatisering av Märta Tikkanens klassikerroman från 1975. Regi av Sara Giese, dramatisering av Sara Giese och Lo Kauppi.

Den 2 oktober har den feministiska teatergruppen Blaue Frau premiär med föreställningen Livet ditt as. Det är Blaue Fraus tredje dramatisering av den svenska serietecknaren Nina Hemmingssons verk. Regi av Anders Larsson.

Once, som baserar sig på den flerfaldigt prisbelönta filmen av John Carney från 2007, har premiär på Lilla Teatern den 28 oktober. Ett slumpmässigt möte mellan två främlingar blir en känslosam kärlekshistoria berättad med vackra låtar.

En kvinna i randig tröja ser in i kameran.
Bildtext Män kan inte våldtas är en dramatisering av Märta Tikkanens roman från 1975.
Bild: Kasper Dalkarl / Lilla Teatern

Unga Teatern sätter i höst upp en dramatisering av Kenneth Grahames klassiska brittiska barnbok Det susar i säven.

Livet för djuren vid den stillsamma flodstranden är på väg att förändras, inte minst på grund av stenrika Paddans farliga fascination för motorer. Iscensättningen använder element av mask- och dockteater. Pjäsen har premiär den 24 oktober.

Teaterhuset Universum går Sirius Teatern och Klockriketeatern till premiär med Julius Caesar den 13 november.

William Shakespeares klassiker skildrar Caesars hänsynslösa väg mot makten och hur det cyniska spelet i senaten urartar i inbördeskrig och mord.

I augusti arrangerar Sirius Teatern utomhusföreställningen Vandring för tre röster av Peter Weiss den 22 och 23 augusti.

Det är en föreställning som Sirius teatern har satt upp i flera omgångar under årens lopp, och det var faktiskt den första pjäsen som teatern spelade då den grundades 1992.

En öppnad konservburk står på ett bord. På etiketten står det Familjen Bra.
Bildtext Familjen Bra, en pjäs av den svenska serietecknaren Joakim Pirinen, som helt och hållet saknar konflikter.
Bild: Ernest Protasiewicz / Viirus

Teater Viirus inleder höstsäsongen med två gästande produktioner. Lycka till och allt det där (premiär 27.8.) hämtar inspiration i renässansmålaren Pieter Brueghels verk och förlägger dem i dagens Sörnäs.

Sans souci (premiär 12.9.) är ett tvärkonstnärligt scenkonstverk med inslag av video-, scen- och teaterkonst som behandlar existentiella frågor kring födsel och död.

Den 18 september har Viirus egen produktion för hösten premiär. Familjen Bra av Joakim Pirinen handlar om familjen Bra som bor i en bunker och har det fantastiskt. Inga sura miner här!

Den 21 oktober har teatergrupperna Chekhov Machine och Mestola premiär med en suggestiv omtolkning av Knut Hamsuns roman Svält i regi av Cris af Enehielm.

Artikeln rättades 17.8.2020 kl 15:01. Universum är ingen teater utan en förening, därför ändrades namnet till Teaterhuset Universum.

Diskussion om artikeln