Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronasmittad hann besöka Powerpark innan symptomen kom – nöjesparken har möjlighet att spåra exponerade

Från 2020
Nöjesparkområde med färgglada byggnader.
Bildtext Den 3 augusti hade Powerpark endast 900 besökare. Det är ändå möjligt att någon av dem exponerats för coronasmitta.
Bild: Antti Kettumäki / Yle

På onsdagen meddelade Vasa sjukvårdsdistrikt att ännu ett fall av coronasmitta bekräftats. Denna gång har den drabbade fått med sig viruset hem efter en resa till Estland. Nu bekräftas att personen besökte Powerpark medan hen ännu var symptomfri.

Tillsammans med sin familj besökte personen nöjesparken måndagen 3 augusti, och bar alltså då på coronaviruset men hade ännu inte hunnit utveckla några symptom.

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus uppger för Yle Pohjanmaa att personen utvecklade symptom några dagar efter besöket på Powerpark. Han är bekymrad.

– Det är ett gränsfall och vi vet inte om hen har utsatt andra besökare på nöjesparken för viruset eller inte. Detta är ett omöjligt spårningsuppdrag, säger Salonen.

Lugn dag på nöjesparken

Yle Pohjanmaa har nått Powerparks direktör Mikko Kiviluoma, som konstaterar att besökarantalet för den 3 augusti var lågt.

– Det var en verkligt lugn dag, under 900 besökare. Parkområdet är stort och där har varit glest mellan människorna. Dessutom rör besökarna sig mestadels utomhus.

Kiviluoma uppger att alla sommarens besökare bokat sina biljetter på förhand. Det underlättar vid ett eventuellt spårningsuppdrag.

– Vi vet vem som besökt oss den dagen och kan kontakta dem bara vi får anvisningar av hälsovårdsmyndigheterna kring hur vi ska gå vidare.

Powerpark, som ligger i Alahärmä i Kauhava, har under hela sommaren tagit emot endast ett begränsat antal besökare. Gränsen har legat vid 60 procent av kapaciteten.

– Det innebär ett maximum på 6 000 besökare per dag, men som mest har vi haft mellan 4 500 och 5 000 besökare per dag, säger Kiviluoma.

Texten bygger på artikeln Virosta tartunnan saanut ehti vierailla oireettomana PowerParkissa – huvipuistolla jäljittämismahdollisuus som är skriven av Päivi Rautanen, Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln