Sommarsuccén med jätteserveringar kan göra comeback nästa år – städer har lärt sig nytänk, samarbete och mindre byråkrati
Från en tanke till verklighet på knappa två månader – jätteuteserveringarna i Åbo och Helsingfors smälldes upp i rekordfart. Om de dyker upp igen nästa sommar är oklart, men det finns planer på att försöka fortsätta verksamheten.
Det är livligt på Senatstorgets uteservering i Helsingfors. Musik ljuder ur högtalarna och längs med torgets kanter köar människor till de pastellfärgade restaurangbåsen av trä.
– Konceptet är nära perfekt. Nästa sommar kunde vi ha mera platser och kanske flera restauranger om vi har mera tid – och ingen corona, säger säger Peggy Bauer som är handelsplatsdirektör för Torgkvarteren i Helsingfors.
Framtiden i stadens händer
Under coronavåren har Helsingfors stad försnabbat byråkratiska processer för att underlätta öppnandet av uteserveringar. Nästa år kan byråkratin se annorlunda ut – därför är uteserveringens framtid inte ristad i sten.
– Det är upp till staden om uteserveringen är öppen nästa sommar. Men det är många som vill det, säger Bauer.
Sommaren har sett bra ut, tycker hon.
– Det är överraskande många helsingforsare som älskar den här platsen. Allting har gått så bra, säger Bauer.
Julia Kokki som är verksamhetsledare vid Son of a Punch håller med.
– Vi vill vara här nästa sommar igen, men vi vet inte hur det kommer att se ut, säger hon.
– Öppningsdagen började med buller och bång. Det har varit fullt av människor sedan dess. Man märker inte av corona på samma sätt som i våra andra lokaler, säger Kokki.
Men coronaepidemin tar sig ändå uttryck i detaljer som många handtvättningsstationer och säkerhetsavstånd mellan de utplacerade borden.
Vill ha samma koncept nästa sommar
På uteserveringen i Åbo finns det skyltar som påminner om god handhygien. Framtiden för uteserveringen är suddig, men Åboborna vill se att den återvänder nästa år.
– Vi har fått bra respons och vi ska ansöka om tillstånd för nästa sommar. Hur det blir får vi antagligen veta i slutet av året, säger Kirsi-Maria Eronen som är utvecklingschef på Stadsutvecklingsgruppen.
Precis som uteserveringen i Helsingfors stod den klar på mindre än två månader. Städerna har hållit kontakten och samarbetat under processen.
– Samarbete mellan städer är vanligt, men nu har samarbetet tagits ner på en lägre administrativ nivå, säger Eronen.
Hon berättar att hon har insett att samarbete och kommunikation är viktigt. Och att staden kan vara snabb i sin verksamhet.
– Jag tror att staden har lärt sig att reagera på ett snabbare sätt för att hjälpa företagare under annorlunda omständigheter, säger Eronen.
Artikeln uppdaterades 13.8.2020 klockan 11.28. Citatet med ordspråket "skrivet i sten" ändrades till det rätta, "ristat i sten".