Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå får högst betyg i Nyland av företagare - det här kan andra kommuner i Västnyland lära sig av den lilla grannkommunen

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 13:08.
Fyra personer står på ett område och tittar på en gräsmaskin som arbetar.
Bildtext Företagsområdet Ingå Port är en av de senaste satsningarna i Ingå. Här blickar (från vänster) företagaren Raimo Kauppila, Företagarna i Finlands vd Mikael Pentikäinen, Ulla Gunnarsson från Företagarna i Ingå samt företagaren Tom Bäckström ut över området.
Bild: Ingå kommun / Kristoffer Nöjd

Ingå får beröm för sin företagarvänlighet. Trots att Ingå är en liten kommun med begränsade resurser har kommunen lyckats bäst i landet med sin näringspolitik och helhetsvitsordet för kommunen är bäst i Nyland, enligt en undersökning bland företagare.

Ingå är en bra plats att driva ett företag på, i alla fall om man får tro Kommunbarometern. Det är en undersökning som organisationen Företagarna i Finland gör vartannat år och årets resultat är en succé för Ingå kommun.

Så här bra vitsord fick kommunerna i Västnyland - Ingå överlägsen etta

Ingås genomsnittsvitsord är inte bara överlägset bäst i Västnyland, utan det är också det högsta betyget av alla kommuner och städer i Nyland.

I jämförelse med andra kommuner i Finland med mindre än 10 000 invånare kom Ingå på en femte plats.

Ingås vitsord för kategorin som gäller hur företagarvänlig politik kommunen för är det högsta i hela landet, enligt undersökningen.

- Jag har märkt att i Ingå så är attityden väldigt bra hos kommunens ledning. Om attityden är bra så är det lättare att göra bra politik, säger Mikael Pentikäinen som är vd för Företagarna i Finland.

Pentikäinen besökte Ingå på onsdagen (12.8) och bekantade sig bland annat med byggandet av företagsområdet Ingå Port och djuphamnen i Joddböle.

Mera action i Ingå

Vad är det då som gör att Ingå sticker ut ur mängden? Enligt vd:n för Novago företagsutveckling, Tom Gammals, är företagsamheten i Ingå på en annan nivå än på många andra ställen.

- I Ingå är man aktiv och gör saker. Det blir mera action och inte bara prat, säger Gammals.

Han lyfter fram utvecklandet av Ingå Port, som är ett område vid stamväg 51 där företag snart kan etablera sig. Byggandet av Ingå Port inleddes i maj och ska enligt planerna färdigställas i september.

Då är det fritt fram för företag att slå ner sina byggpålar på området. Sex av elva tomter är redan reserverade.

- Det är en sak som vi pratar mycket om med de andra kommunerna i Västnyland men tillsvidare har det inte hänt så hemskt mycket.

Robert Nyman, Mikael Pentikäinen, Ulla Gunnarsson, Henrik Wickström och Leo Gammals står och tittar in i kameran.
Bildtext Mikael Pentikäinen fick en rundtur i Ingå på onsdagen. Här tillsammans med kommundirektör Robert Nyman, Ulla Gunnarsson från Företagarna i Ingå, styrelseordförande Henrik Wickström (SFP) samt Novagos vd Tom Gammals.
Bild: Ingå kommun / Kristoffer Nöjd

Att investera i kommunalteknik och vägar är en risk för kommunen, men färdiga företagstomter är något som företag i dagsläget är intresserade av, säger Gammals.

Det tar helt enkelt mindre tid att genomföra ett projekt på en sådan tomt.

- Det är något de andra kommunerna skulle kunna lära sig och ta efter.

Företagare: Kommunen lyssnar på oss

En av Ingås nöjda företagare heter Tom Bäckström. Han har varit företagare på heltid inom byggbranschen i ungefär 15 år och är en av de som reserverat en tomt i Ingå Port.

Han tycker att företagarvänligheten i Ingå har blivit bättre med åren.

- Ingå kommun hör på riktigt på företagarna, de frågar oss om råd och tar med oss i diskussioner om planeringar. Det är jättebra.

Han säger att saker alltid kan utvecklas och bli bättre men att han just nu inte har något förslag på exakt vad Ingå kommun kunde jobba lite mera på.

Distansarbete i fritidsbostaden kan ge inkomster åt Ingå

Ingå har stora möjligheter, om man får tro Mikael Pentikäinen från Företagarna i Finland. En av Ingås fördelar är närheten till huvudstadsregionen.

Antalet fritidsbostäder, cirka 2 500 stycken, kan också betyda mera klirr i kassan för näringslivet i Ingå i framtiden.

- Enligt våra undersökningar så kommer ungefär 30 procent av företagen ha mera distansarbete i framtiden. Det är en mycket stor möjlighet för Ingå om människor jobbar från deras fritidshus några dagar i veckan, säger Pentikäinen.

Mikael Pentikäinen står iklädd en mörkblå luvtröja vid vattnet.
Bildtext Mikael Pentikäinen fick en välkomstgåva av Företagarna i Ingå: En mörkblå luvtröja.
Bild: Ingå kommun / Kristoffer Nöjd

Det gäller inte bara Ingå, utan alla mindre kommuner där det är tätt om fritidsbostäder. I Västnyland har också Raseborg, Hangö och Lojo möjlighet att tjäna på den situation som coronaviruset fört med sig.

Vad ska då en stugtät kommun göra om den vill ta vara på fördelarna som distansarbetet kan föra med sig? Allt handlar om kommunikationer och tjänster, enligt Pentikäinen.

- Den viktigaste saken är att internet måste fungera, annars kan du inte göra arbete på distans.

Näringspolitik är det verktyg med vilket kommunen kan hjälpa företag att lyckas och också få nya företag och jobb till orten

― Mikael Pentikäinen

Det finns också utmaningar. Vill en kommun ha distansarbetare eller nya företag och invånare så krävs bra tjänster, säger Mikael Pentikäinen.

Det handlar både om utbudet av butiker men också om skolor på båda språken och kollektivtrafik.

Men med en så bra näringspolitik har Ingå alla möjligheter att lyckas, menar Pentikäinen. Han tycker att kommunens ledning och beslutsfattare har all orsak att vara glada över resultatet i Kommunbarometern.

- Det här syns säkert i framtiden, för näringspolitik är det verktyg med vilket kommunen kan hjälpa företag att lyckas och också få nya företag och jobb till orten.

Vill du bekanta dig med Ingås resultat i Kommunbarometern? Du hittar en sammanfattning på Företagarna i Finlands webbplats.

Artikeln uppdaterades 12.8.2020 klockan 18.57. Nu framkommer det tydligare att Ingå är bäst i landet i kategorin som gäller kommunens näringspolitik. Ingås helhetsvitsord är bäst i Nyland.

Ingås näringspolitik är bäst i landet

4:57

Stugkommuner vinner på ökat distansarbete

3:25

Diskussion om artikeln