Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Yrkeshögskolan Novia i Raseborg har haft fler sökande i år - många vill bli byggmästare

Från 2020
Uppdaterad 21.08.2020 06:46.
en mörkgrå skylt med texten "NOVIA".
Bildtext Yrkeshögskolan Novia i Raseborg hoppas på att hösten ska börja i normala tecken.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Yrkeshögskolan Novia i Raseborg har haft mer sökande i år än föregående år. Hela skolan har 160 studerande som återvänder från sommarlovet den 31 augusti.

Byggmästarutbildningen har haft högst söktryck i år, även den engelskspråkiga utbildningen Bachelor of natural resources, på svenska miljöplanerare, har haft många sökande per studieplats.

Utbildningar inom skogsbruk har inte väckt lika stor intresse bland sökandena. Men alla utbildningsprogram blir av i år.

Följer med coronaläget

Yrkeshögskolan Novia följer aktivt med myndigheternas rekommendationer gällande coronapandemin.

Som det ser ut just nu öppnar yrkeshögskolan sina dörrar som normalt men tar hänsyn till försiktighetsåtgärder som handhygien, avstånd och uppmanar till att man ska stanna hemma om man känner sig sjuk.

- Läget kan ändra snabbt, men vi är förberedda på att ha undervisningen på distans om läget kräver det, säger Novias prorektor Eva Sandberg-Kilpi.

Man får inte åka på utbyte

Utländska studerande som blivit antagna till de engelskspråkiga utbildningarna vid yrkeshögskolan inleder sina studier på distans i år.

Ett fåtal utländska studerande som går en dubbelexamen vid Novia och någon annan utländsk yrkeshögskola får inleda sina studier i Finland.

Dock tas inga utbytesstuderande emot i höst. Novia skickar inte heller iväg sina egna studerande på utbyte.

en somrig bild på yrkeshögskolan Novia genom björklöv.
Bildtext Novia i Raseborg har haft mer sökande i år än föregående år.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Svårast är distansundervisning för utbildningar som kräver mycket praktisk undervisning, så som till exempel skogsbruksingenjör.

Sådana utbildningar har blivit tvungna att skjuta framåt på vissa mer praktiska moment.

- Vi finns till om det är någon som behöver hjälp eller tala kring svårigheter med distansstudier, säger Eva Sandberg-Kilpi.

Diskussion om artikeln