Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: Regeringen kommer inte att fatta ett politiskt beslut om tvångskarantän

Från 2020
Uppdaterad 12.08.2020 21:13.
Programmet är inte längre tillgängligt
Regeringen förhandlar om nya coronaåtgärder - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Statsminister Sanna Marin säger att regeringen varken kan eller kommer att fatta politiskt beslut om att införa obligatorisk karantän för resenärer.

Regeringen samlades på onsdagseftermiddagen i Ständerhuset för att diskutera nya coronaåtgärder.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att regeringen fick en bred lägesrapport om coronaläget, men att inga beslut om nya åtgärder fattats än.

Förhandlingarna fortsätter på torsdagen, då tre frågor kommer att vara på agendan: hälsosäkerheten vid gränserna, ansiktsskydd och distansarbete.

En av frågorna som diskuterades på onsdagen var omsorgsminister Krista Kiurus (SDP) besked om tvångskarantän. Enligt Marin är detta ett myndighetsbeslut som ska fattas på gräsrotsnivå.

- Regeringen kommer inte att fatta ett politiskt beslut i den här frågan, säger Marin.

Att folk vägrat bli testade eller struntat i karantänsrekommendationerna har tvingat myndigheter att ingripa till exempel genom att beordra karantän. Men enligt Marin ger den nuvarande lagstiftningen redan medel till detta och något politiskt beslut om tvångsåtgärder är inte att vänta.

Vill höja testningskapaciteten

Marin säger att det stämmer att coronaviruset kommer över gränsen, men att man enligt grundlagen har rätt att återvända till Finland och att regeringen varken kan eller vill bygga upp en mur mellan Finland och resten av världen.

- Det är viktigt att folk följer rekommendationerna, håller avståndet, sköter om hygienen och agerar ansvarsfullt i vardagen, påminner Marin.

Marin avråder från att resa utomlands.

- Jag tycker att en semesterresa utomlands inte är något man nu ska överväga, säger Marin.

Regeringen har också diskuterat testningskapaciteten, som enligt Marin måste öka. Regeringen kommer fortsatt att lägga in större resurser på testningen, säger hon.

- Vi vill att testningskapaciteten är så hög som möjligt.

Regeringen tagen på sängen

Också Sanna Marin bekräftade att måndagens besked av omsorgsminister Krista Kiuru inte diskuterats inom regeringen.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sa i tisdags att hon överraskades av Kiurus meddelande i måndags.

Också näringsminister Mika Lintilä (C) säger att han förvånades av måndagens presskonferens och ifrågasätter idén om en obligatorisk karantän.

- Det låter väldigt konstigt och jag tvivlar att det överhuvudtaget är möjligt att genomföra. Det verkar ha varit ett förhastat besked, sa Lintilä på Ständerhusets trappor efter onsdagens förhandlingar.

"Orättvist att förlorad inkomst ersätts"

Regeringen har också diskuterat frågan om huruvida personer som åkt till riskländer för nöjes skull ska få full ersättning för inkomstbortfall då de försätts i karantän.

På väg in till mötet i Ständerhuset kommenterade Marin att att hon anser att det är orättvist att personer som frivilligt rest till riskområden får karantänsdagpenning.

- När myndigheter ålägger karantän som en tvångsåtgärd är utgångspunkten så klart att den förlorade inkomsten ska ersättas. Men jag förstår väl att många känner att det här är orättvist och det tycker jag också.

Diskussion om artikeln