Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Demokratduon Joe Biden och Kamala Harris i sitt första gemensamma offentliga uppträdande – riktade frän kritik mot president Trump på avskalad tillställning

Från 2020
Joe Biden står i en talarstol och Kamala Harris sitter på en stol snett bakom honom och tittar på.
Bildtext Tillställningen gav demokraternas duo en första chans att formulera sin gemensamma vision i presidentvalskampanjen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sent på onsdag finsk tid gjorde demokraten Joe Biden och hans nyvalda vicepresidentkandidat, senatorn Kamala Harris, sitt första gemensamma offentliga kampanjuppträdande i en skola i Bidens hemstad Wilmington i delstaten Delaware.

Biden meddelade på tisdagen att han valt Harris till sin parhäst i presidentvalet.

Onsdagens tillställning gav en försmak av hur duons kampanjteser kommer se ut under hösten.

Joe BIden och Kamala Harris kramar varandra hjärtligt. Harris med ett stort leende på läpparna.
Bildtext Det var glada miner när Harris utnämndes till vicepresidentkandidat i tisdags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Både Biden och Harris tog tillfället i akt och avfyrade frän kritik mot sittande presidenten Donald Trump.

Biden: Presidenten saknar en plan för att få pandemin under kontroll

Den tidigare åklagaren Harris visade prov på samma fräna framtoning som hon gjorde sig känd för i demokraternas primärvalsrörelse, då hon anklagade Trump för att ha misskött hanteringen av coronakrisen.

– Presidentens vanskötsel av pandemin har slungat in oss i den värsta ekonomiska kris sedan den stora depressionen, sa hon.

Någon minut innan hade Joe Biden angett tonen för coronakritiken mot Trump.

– Vi har mer än fem miljoner rapporterade smittofall och över 165 000 döda till följd av covid-19. Och presidenten har ingen verklig plan och uppvisar inget ledarskap för att få pandemin under kontroll, sa Biden.

Harris drog en parallell till ebolakrisen för sex år sedan.

– Då hade vi en annorlunda kris. Det som hände var att Barack Obama och Joe Biden gjorde sitt jobb. Endast två personer dog i ebola i USA, sa Harris och hänvisade till Joe Bidens tid som vicepresident för Barack Obama.

Harris berättade om sin uppväxt och hyllade Joe Bidens framlidne son

Onsdagens tillställning var också en chans för Kamala Harris att för första gången i egenskap av vicepresidentkandidat presentera sig själv för den amerikanska tv-publiken.

Hon beskrev sig som en familjekär dotter till invandrarföräldrar, en far från Jamaica och en mor från Indien. De kom till Kalifornien från “olika delar av världen” för att skaffa sig “en utbildning av världsklass” och de förenades av 60-talets medborgarrättsrörelse, sa Harris.

– De marscherade på gatorna i Oakland i en kamp för rättvisa, en kamp som fortsätter än i dag.

Kamala Harris står i talarstol framför amerikanska flaggor och talar under kampanjmöte i Delaware.
Bildtext Kamala Harris tog tillfället i akt att presentera sig för den amerikanska tv-publiken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Harris beskrev att hennes val att utbilda sig till jurist motiverades av en vilja att betjäna “det amerikanska folket”.

– Jag ägnade mitt liv åt att förverkliga de ord som finns inristade på högsta domstolen i USA: likhet inför lagen.

Kamala Harris talade varmt om sin vänskap till Joe Bidens son, Beau Biden, som dog av en hjärntumör år 2015. Harris var distriktsåklagare i Kalifornien samtidigt som Beau Biden var åklagare i Delaware.

Joe Biden verkade synbart rörd när Harris berömde hans son för att ha varit en person som inspirerade andra människor till att bli bättre versioner av sig själva.

– När jag frågade Beau hur det kommer sig att han blivit sådan, nämnde han alltid att det var tack vare sin far, sade Harris.

Demokraternas laddar upp för virtuellt partikonvent nästa vecka

Joe Biden har under sin kampanj varit återhållsam med att göra offentliga uppträdanden efter att coronapandemin bröt ut.

På grund av coronarestriktionerna saknade också onsdagens tillställning den festliga inramning som av tradition brukat prägla utnämningen av en vicepresidentkandidat i amerikanska presidentvalskampanjer.

Ingen levande publik, ingen bombastisk musik, inga inbjudna talare.

Vid tillställningen som ordnades i en gymnasieskola i Wilmington fanns förutom Biden och Harris också deras partners, Jill Biden och Douglas Emhoff.

Demokraterna fortsätter att vässa sitt kampanjbudskap nästa vecka, då partikonventet går av stapeln.

Ursprungligen skulle konventet äga rum i Milwaukee i Wisconsin men på grund av coronaläget ordnas programmet nästan helt och hållet virtuellt.

Diskussion om artikeln