Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna i Belarus fortsätter trots brutala polisingripanden

Från 2020
Kravallpoliser springer förbi en man som ligger hopkrupen på gatan
Bildtext Kravallpolisen har slagit hårt mot oppositionen sedan valet i Belarus
Bild: AFP / Lehtikuva

Demonstrationerna i Belarus fortsätter trots de brutala polisåtgärderna. Under onsdagskvällen samlades tusentals demonstranter runt om i landet för att protestera mot den auktoritära presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Svaret från polisen blev det samma som under tidigare kvällar och nätter. Kravallpolis avfyrade tårgas och gummikulor mot de i huvudsak fredliga demonstranterna.

Demonstrationerna i huvudstaden Minsk har flyttat ut till förstäderna efter att kravallpolisen slagit en järnring kring stadens centrum. Delar av stadens metronätverk har också stängts ned för att hindra demonstranter från att ta sig in till stadskärnan.

Under onsdagskvällen bildade demonstranter människokedjor på gatorna och bilister saktade ner farten för att försöka hindra polisens fordon att ta sig fram.

Längs en gata samlades folk på sina balkonger för att visa stöd för demonstranterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kravallpolisen svarade med att avfyra gummikulor mot människorna på balkongerna.

Kvinnor tilläts demonstrera

Tidigare på dagen samlades hundratals kvinnor på flera platser i Minsk för att demonstrera mot polisvåldet.

Eb grupp vitklädda marscherar över en gata med uppsträckta händer
Bildtext Tisdagens kvinnodemonstration mot polisvåld är en av de få protester som tillåtits under de senaste dagarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Vi står upp för rätten att demonstrera fredligt. Vi samlade vårt mod för att våga komma ut och demonstrera. Vi står för alla, sa Xenia Ilyasjevitj.

Polisen verkade ovillig att bruka våld mot den helt kvinnliga demonstrationen och protesten upplöstes utan våld.

Men annars har polisen agerat med en brutalitet som är extrem till och med under Lukasjenkos auktoritära styre. Målet är att skrämma presidentens motståndare till lydnad.

Kravallpolisen har använt tårgas, bedövningsgranater, gummikulor och vattenkanoner. Svartklädda poliser har jagat demonstranter in i hus och angripit journalister.

Gripna misshandlas

En betydande del av de minst 6 000 personer som gripits har misshandlats brutalt i samband med gripandet.

Två kravallpoliser griper en man som håller i en blombukett
Bildtext Polisen griper alla som uttrycker stöd för oppositionen – till exempel genom att försöka lägga ner blommor till minnet av en dödad demonstrant.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet anklagar myndigheterna för en rad övergrepp.

– Rapporterna tyder på att över 6 000 personer har gripits under de senaste tre dagarna, bland dem finns personer som inte deltagit i demonstrationerna samt minderåriga. Det tyder på en trend av massgripanden som klart står i strid med internationell människorättsstandard.

– Ännu mer upprörande är rapporter om misshandel av gripna, sa Bachelet.

Den belarusiska människorättsorganisationen Viasna rapporterar att många av dem som skadats under demonstrationerna inte vågar uppsöka vård eftersom de är rädda för att gripas.

”Kriminella och arbetslösa”

Demonstrationerna började efter att valmyndigheterna utlyst Lukasjenko till segrare i söndagens presidentval. Lukasjenko har lett Belarus sedan 1994 och har kallats för Europas sista diktator.

Lukasjenko är trots det försvagat och har tappat stora delar av sitt tidigare stöd bland folket. Men presidenten visar inga tecken på att vara villig att kompromissa.

På onsdagen kallade han demonstranterna för ”människor med brottsligt förflutet som numera är arbetslösa”. Han uppmanade samtidigt demonstranterna att skaffa sig ett jobb.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln