Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare rekommenderas använda munskydd, distansarbete regionalt och tvångskarantän möjlig

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 21:02.
Sanna Marin ger intervjuer på Ständerhusets trappor. I förgrunden ses en kameraman som har på sig ett munskydd.
Bildtext Statsminister Sanna Marin vid Ständerhuset.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Statsminister Sanna Marin meddelade på torsdagen att regeringen förordar rekommendationen om att finländare över 15 år börjar använda munskydd i situationer då säkerhetsavstånd inte är möjliga.

Rekommendationen gäller för sjukvårdsdistrikt där fall av coronasmitta påträffats under de 14 senaste dagarna.

Rekommendationen om munskydd kan också tillämpas regionalt om smittläget är lugnt.

Skydden ska utgångsmässigt betalas av finländarna själva, men kommuner förpliktigas att se till att mindre bemedlade personer och personer i extra utsatt position får dem gratis.

I praktiken får alla som upplever att de inte har råd att köpa nödvändiga munskydd hämta sådana gratis hos sin kommun.

Statsminister Marin säger att staten kommer att betala kommunerna för det här fullt ut, liksom också för de kostnader som kan komma av att man snabbar upp coronatestandet.

Du rekommenderas använda munskydd åtminstone i kollektivtrafiken, när du är på väg på coronatest och om du förflyttar dig till en plats där du ska vara i karantän.

Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd – hälsomyndigheten som har berett rekommendationen – säger att allt mer forskning har visat att allmän användning av munskydd minskar på virusspridningen i samhället.

Senast i dag publicerades en sådan studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Också enklare munskydd av tyg kan vara relativt effektiva – de har en viss effekt för att skydda andra.

Enligt Marin fick det försämrade coronaläget i Finland regeringen att stöda användningen av munskydd. I dag rapporterades det om 41 nya fall av coronasmitta.

Över 130 länder rekommenderar eller kräver munskydd för att minska spridningen av coronaviruset.

Hälften av invånarna i Tyskland, Spanien och Italien använder munskydd utanför hemmet. I Indien är andelen över 80 procent och i Singapore över 90 procent. Det här enligt en utredning vid Imperial College London och företaget Yougov.

Distansjobb rekommenderas på vissa områden

Statsrådet gav dessutom grönt ljus åt Social- och hälsovårdsministeriets och Finansministeriets förslag att återinföra en rekommendation om distansjobb. Också den här rekommendationen blir regional.

– I en sådan situation då hälsomyndigheterna konstaterar att coronaviruset ökar regionalt så rekommenderar regeringen att man vid regionens arbetsplatser övergår till distansjobb när det bara är möjligt, kommenterar statsminister Sanna Marin.

Det epidemiologiska läget är nu sådant att distansjobb är rekommenderat åtminstone för de som bor inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, i Satakunta och i Sydvästra Lappland.

En tidigare nationell rekommendation om distansarbete slopades så sent som den 1 augusti.

Snart finns det gröna, gula och röda länder

Institutet för hälsa och välfärd har på regeringens begäran gjort upp en möjligast åskådlig "trafikljusmodell" gällande olika länder för att tillämpas för coronatestning av resenärer.

Personer som anländer till Finland från röda länder (högriskländer) testas sannolikt på bred basis och de kan försättas i karantän med myndighetsbeslut.

För dem som anländer från så kallade gula länder räcker frivillig karantän och de som kommer från gröna länder behöver inte sitta i karantän alls. Gröna länder har färre än 8 fall av smitta per 100 000 invånare under två veckors tid.

Vill du se vilka länder som räknas som gröna, gula och röda? Ta en titt på kartan nedan för att se antalet nya coronafall per land!

Ska du använda munskydd? Ta först en titt på THL:s minneslista

Hitta ett munskydd som passar dig
Det finns olika modeller att välja mellan så det gäller att hitta ett som passar ditt ansikte och som du kan andas igenom. Munskyddet ska sitta tätt mot ansiktet och täcka munnen, näsan och hakan.

Ta med flera munskydd och handdesinfektion
Plocka med dig många munskydd så att du kan byta under dagen. Du behöver också handdesinfektionsmedel så att du kan desinficera händerna - det behöver du göra innan du sätter på dig ett nytt och rent skydd. Det går också att tvätta händerna med tvål och vatten innan du byter skydd. THL rekommenderar att du byter munskyddet om det blir fuktig eller smutsig. Återanvänd inte ett använt skydd.

Ta på munskyddet i god tid innan du stiger på bussen eller ett annat fortskaffningsmedel

Se men inte röra!
Rör inte munskyddet och dra den inte under hakan eller upp på pannan. Om du rör vid munskyddet under användning, tvätta eller desinficera händerna före och efter beröring.

Ta av på rätt sätt
När det är dags att byta munskydd eller när du inte längre behöver det ska du göra så här: Rengör händerna och ta tag i munskyddets band. Det är viktigt att du inte rör munskyddets utsida. Därefter ska du slänga engångsmunskyddet i soporna eller lägga det återanvändbara tygmunskyddet i en plastpåse eller direkt i tvättmaskinen. När du utfört proceduren ska du tvätta eller desinficera händerna igen.

Rengöring av tygmunskydd
Tvätta tygmunskyddet i 60 grader efter varje användning eller koka det i fem minuter i vatten med en liten mängd tvättmedel. Skölj skyddet och torka det på en plats med frisk luft.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

I torsdagens presskonferens deltog statsminister Sanna Marin (SDP), hälsosäkerhetschefen Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd, strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet och överdirektör Juha Sarkio från Finansministeriet.

Svenska Yle följde med presskonferensen direkt i textform:

Artikeln uppdaterades 13.8.2020 klockan 17.01. Rubriken ändrades från "Finländarna ska börja använda ansiktsskydd" till den nuvarande. Artikeln uppdaterades på nytt klockan 17.56. Västerbotten ändrades till Sydvästra Lappland.

Artikeln uppdaterades 14.8 kl. 11.40: Ansiktsskydd ändrades till munskydd på grund av nya språkrekommendationer.

Diskussion om artikeln