Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa stad drar sig ur Sibeliusdagarna - föreslår att musikfesten ordnas av tredje sektorn

Från 2020
Jean Sibelius
Bildtext Sibeliusdagarna i Lovisa står inför en stor förändring.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Sibeliusdagarna i Lovisa firade 30-års jubileum i fjol. Nästa år ska en aktör från tredje sektorn ordna dagarna istället för staden. Stadens stöd blir 6 000 euro och hjälp med marknadsföringen.

Den nionde juli 2020 beslöt stadsfullmäktige i Lovisa att stadens årliga understöd till Sibeliusdagarna blir 6 000 euro, vilket ger ett årligt spar på 20 000 euro för Lovisa stad.

Därtill understöder staden festivalen med kanslitjänster och marknadsföring av evenemanget i samråd med tredje sektorn.

- Nu är det ju staden eller kulturväsendet som länge har ordnat Sibeliusdagarna, men det här skulle betyda att det är tredje sektorn eller någon förening eller motsvarande som ordnar och staden skulle helt enkelt ge ett understöd på 6 000 euro och vissa kanslitjänster och marknadsföring, säger chefen för kultur- och fritidsväsendet Leif Eriksson.

I praktiken skulle Sibeliusdagarna fortsätta, men utlokaliseras, det vill säga det blir andra som i framtiden sköter evenemanget istället för staden.

Ljushårig yngre medelålders man i ett kontor.
Bildtext Leif Eriksson. Arkivbild.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Just nu har staden ingen specifik förening på lut som skulle kunna ta över evenemanget.

- Nu tar vi årets Sibeliusdagar som ordnas i början på september och genast efter måste vi börja planera, bli aktiva och höra oss för med lokala aktörer om vem som skulle kunna tänka sig vara intresserad, säger Eriksson.

Cellisten Jan-Erik Gustafsson har varit konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa sedan 1998. Det är oklart om han är aktuell i framtiden.

- Det kan man inte svara på. Föreningen bestämmer själva hur de gör. Det finns inget direkt kontrakt med Jan-Erik Gustafsson gällande framtiden. Det är en helt öppen fråga då, säger Eriksson.

Förslaget om att Sibeliusdagarna utlokaliseras och får ett minskat understöd kom som en överraskning för evenemangets konstnärlige ledare, som fick höra om detta på torsdagen.

- Jag vill inte kommentera det här just nu, men diskuterar det gärna senare i höst efter Sibeliusdagarna när staden har bestämt hur de vill ha det, säger Jan-Erik Gustafsson.

Jan-Erik gustafsson, konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa
Bildtext Jan-Erik Gustafsson har varit Sibeliusdagarnas konstnärliga ledare sedan 1998.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Sibeliusdagarna får med största sannolikhet en fortsättning, men evenemang med professionella musiker i världsklass är dyra.

Eriksson kan inte svara på om dagarna kan fortsätta bjuda ett lika högklassiskt program som hittills, men hoppas på det.

- För 6 000 euro är det inte möjligt, men nu har ju staden redan extern finansiering på drygt 20 000 euro för årets Sibeliusdagar, med understöd är det möjligt. Men med 6 000 euro ordnar man inga Sibeliusdagar, det är helt klart, säger Eriksson.

Enligt Eriksson har de flesta konserter varit slutsålda under de senaste åren, så behovet av en festival med klassisk musik är uppenbart.

Men Leif Eriksson tror inte att höjda biljettpriser nödvändigtvis är rätt väg att gå för att öka intäkterna.

- Det finns ju alltid en smärttröskel med biljettpriser, det går ju inte att höja för mycket för då tror jag att inkomsterna blir mindre.

Sibeliusdagarna i Lovisa ordnas i år den 2-6.9.2020.

Dramatisk musik i dramatiska tider - Sibeliusdagarna har börjat i Lovisa

6:44