Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Folk vill helst ha samma äpplen som i mormors trädgård - men nya sorter är oftast livskraftigare

Från 2020
<div class="yle_areena_player" data-id="1-50378873"></div><script src="https://player-v2.yle.fi/embed.js" defer></script>
Bildtext Sanne Wikström sköter om fruktträden i Fruticetum-trädgården på Lojoön.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det gäller att fundera vad du vill använda dina äpplen till när du väljer vilken äppelsort du planterar i trädgården. På Lojoön kan man bekanta sig med närmare 300 olika äppelsorter.

Idén med visningsträdgården Fruticetum är att visa hur olika frukt- och bärsorter ser ut och ge råd om var de trivs och hur de ska skötas. Dessutom har besökarna en möjlighet att också smaka på dem.

Fakta om Fruticetum

De flesta känner enbart till de klassiska äppelsorterna som traditionellt har odlats på gårdar runt om i Finland: Åkerö, Lobo och olika kaneläpplen.

Men även om väldigt många vill odla samma äppelsort som fanns i mormors trädgård, så är det inte alltid det bästa alternativet. Det säger Sanne Wikström, som är hortonom och en av medlemmarna bakom föreningen som upprätthåller Fruticetum.

- Många vill ha samma sort som har funnits när man var barn, men de är inte nödvändigtvis de bästa att odla i dagens läge om man vill ha ett lättskött träd.

Skäl att tänka på smak och tid

Kaneläppelträdet är till exempel väldigt vildvuxet och man måste vara redo att klippa och beskära det en hel del.

- Om man köper en liten planta måste man vara beredd att forma den. Många missar det och så blir det ett enda virrvarr av kvistar, säger Wikström.

Därför gäller det att fundera vad man vill göra med äpplena: Vill man ha en söt sort som man kan äta som sådan eller en som är bra att koka mos av?

Rött äppel i träd
Bildtext Olika äppelsorter har olika egenskaper.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det gäller också att tänka på när man har tid att sköta om trädet och ta hand om skörden; är det bättre med en tidig eller sen skörd. Och så ska man fundera på hur mycket plats man har i sin trädgård.

- Alla äppelsorter tycker om sol och värme!

De gamla äppelsorterna är dessutom ganska mottagliga för sjukdomar och skorv. Det kan leda till att man har äppelträd fulla med frukt, som man inte kan använda.

- Vi har en massa nyare sorter som är skorvresistenta. Men de är ganska okända och få vill köpa en äppelsort som man inte vet hur den smakar. Tanken är att man kan komma hit och bekanta sig med dem, säger Sanne Wikström.

Råd hjälper en hitta rätt sort

Varje höst ordnas det självplock i Fruticetum och då kan man till exempel ta tillfället i akt och bekanta sig med de olika frukt- och bärsorterna.

- Vi vill ge råd och berätta för människor och öka intresset för köksträdgårdar och hemträdgårdsodling, säger Sanne Wikström.

På det sättet undviker man att folk planterar fel träd på fel plats och besparar dem besvikelsen när det inte kommer någon frukt.

Höstsorterna ger sämre skörd i år

Årets äppelskörd ser ut att bli medelgod. Den blöta och fuktiga vintern var ingenting som äppelträdens rötter gillade. Det leder till att en del träd blir svaga och kan drabbas av olika skadegörare och sjukdomar.

- Våren blev också förvånansvärt kylig just när en del av äppelträden blommade, fortsätter Wikström.

Enligt henne är det höstsorterna som har drabbats värst och som får en mindre skörd än normalt.

- Men det är alltid någon som klarar sig. En del träd har nästan inga äpplen medan andra har en rejäl skörd på kommande.

Genbank ser till att sorterna lever vidare

Förutom att informera och ge råd, fungerar Fruticetum också som genbank där olika äppelsorter bevaras.

Det är Naturresursinstitutet Luke som upprätthåller de två genbankerna. I den ena ingår lokala sorter som finns på Lojoön och i den andra ingår prydnadsäpplen.

- Det är också en del av vår verksamhet. Vi odlar de här sorterna och ser till att det finns liv i dem, säger Sanne Wikström.

Äppelskörden ser annars bra ut men de sena sorterna har klarat sig dåligt

10:19