Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Munskydd i bussen får tummen upp av Borgåbor: "Ingen tittar snett på mig"

Från 2020
Kvinna bär vitt ansiktsskydd vid en buss med öppen dörr.
Bildtext Munskydd blir antagligen en vardaglig syn i bussen.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Regeringen rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken. Resenärer vid Borgå busstation tycker det låter bra, men endast en av tiotals passagerare har täckt för mun och näsa.

En halvmulen torsdagseftermiddag står skolelever, pendlare och barnfamiljer och väntar på bussen vid Borgå busstation. De säger att det är bra att använda munskydd på bussen.

- Speciellt vi som har ett litet barn måste vara försiktiga. Vi har munskydd med i väskan och tar fram dem om det är mycket folk på bussen, säger Max, som har sin nyfödda bebis i vagnen.

Han har beställt återanvändbara munskydd från Italien åt hela familjen, och är väl insatt i hur skydden ska användas.

- Jag har inte tittat på de där rättlärda instruktionsvideorna ännu, men jag undviker att röra något extra.

Bussresenärer glada över rekommendation att använda munskydd - men de flestas skydd ligger i väskan

4:49

Ett gäng skolelever väntar på bussen hem. En del har använt munskydd tidigare, en del har aldrig prövat dem. De nickar och säger att det är bra att skydda sig.

- Det är bra, för folk som hör till riskgruppen åker ju buss, så skyddar man dem.

Folk tittar inte snett på mig eller så, det anses vara helt normalt nuförtiden.

― Pendlare mellan Helsingfors och Borgå

En kvinna som just ska stiga på bussen säger att hon har använt munskydd då hon åker buss redan innan det rekommenderades.

- Jag använder dagligen två skydd på arbetsvägen från Helsingfors till Borgå. Folk tittar inte snett på mig eller så, det anses vara helt normalt nuförtiden.

Busstation i grått väder.
Bildtext Även om det är luftigt att vänta på bussen på Borgå busstation, så bär en del Borgåbor munskydd i väskan ifall det skulle vara trångt i bussen.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

En äldre kvinna klagar på att det inte går att andas igenom munskyddet.

Lite längre in i diskussionen framkommer det dock att hon inte har prövat att använda ett munskydd.

- Kanske jag ska testa, hoppas det fungerar.

Bredvid henne står en ung kvinna som i arbetet använder munskydd. Hon åker ofta mellan Borgå och Helsingfors, och hoppas att människor skulle börja använda munskydd när de åker buss.

- Man skulle också kunna begränsa antalet människor i bussen. Borgåbussarna har inte det här problemet. Till exempel på Onnibus är det helt katastrofalt och i Helsingfors lokaltrafik har man inte heller någon koll på mängden människor.

Hon ojar sig över att hon har fel väska med sig - inga skydd finns med på resan den här gången. Men det är inte så farligt, eftersom det inte ser ut att bli fullt på bussen.

Bussresenärer har inte varit rädda av sig

Dick Wallenius som är vd för Borgå trafik säger att det är upp till passagerarna hur de skyddar sig under bussresan.

- Chaufförerna skyddar vi med plexiglas i lokaltrafikbussarna. Men passagerarna måste själva fundera på vad som är bäst för dem.

Chauffören kommer inte att agera någon slags säkerhetspolis, säger Wallenius, utan fokusera på att sköta sin egen uppgift under resan.

Bild på rätt sätt att bära munskydd. Man ska inte röra i munskyddet medan det används.
Bildtext THL påminner om att det är viktigt att man använder skydden på rätt sätt - man ska inte peta på munskyddet med händerna.
Bild: Yle/ Mats Ahlnäs/Henri Salonen

Wallenius har inte märkt av att resenärer skulle vara rädda för att åka buss och tycker att attityderna till coronasituationen är lugna i Östnyland.

- Vi brukar sällan göra stora rubriker av sådana här saker. Folk har skött handhygienen och sådant, och vi har hållits ganska friska här.

Enligt Wallenius är det lite underligt att regeringen nu rekommenderar munskydd, eftersom man inte gjorde det på våren. Dessutom är det inte säkert hur stort skyddet verkligen är.

Skydden ska skaffas på egen bekostnad

Statsrådet fattade på torsdagen ett principbeslut om att stödja THL:s rekommendation om att använda skydd i kollektivtrafiken.

Rekommendationen gäller om man är nära någon i över 15 minuter, vilket ofta är fallet i kollektivtrafiken.

Människor ska skaffa munskydd på egen hand och själva stå för kostnaderna.Kommunerna ser till att mindre bemedlade gratis får tillgång till skydd.

Den nuvarande lagstiftningen möjliggör inte att göra det obligatoriskt att bära munskydd.

Vi har inte så starka belägg för nyttan med munskydden. Men riskerna ökar i och med att hösten närmar sig.

― Mika Salminen, säkerhetschef på THL

THL motiverar sina rekommendationer med att antalet fall av coronavirussmitta är på väg uppåt i Finland. Fram till torsdag hade drygt 7600 coronafall rapporterats.

- Vi har inte så starka belägg för nyttan med munskydden. Men riskerna ökar i och med att hösten närmar sig. I och med detta har THL bedömt att vi tar i bruk alla medel för att stävja smittan, sa Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd, THL, på regeringens info som hölls på torsdagseftermiddagen.

Munskyddens effekt bygger på att så många som möjligt använder skydden. De är till för situationer då man har långvarig nära kontakt och inte kan hålla avstånd.

Skydd rekommenderas i de sjukvårdsdistrikt där det har förekommit coronasmitta under den närmaste tiden.

I Östnyland gäller alltså rekommendationen, eftersom det förekommit fall av covid-19.

Det är viktigt att använda skydden rätt, och inte röra dem med handen, påminner THL.

Diskussion om artikeln