Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Körerna får en annorlunda terminsstart: "Det var en omställning att inse att körsång kan vara riskfyllt för ens hälsa"

Från 2020
Uppdaterad 17.08.2020 13:14.
Italialainen Anna Pontalti laulaa Euro Choir kuorossa.
Bildtext Att sjunga tillsammans i kör är en farlig aktivitet under coronapandemin.
Bild: Markku Rantala / Yle

Körsång har visat sig vara ett praktexempel på hur coronaviruset kan spridas snabbt och långt. Körerna i Svenskfinland förbereder sig nu för en annorlunda terminsstart.

"Omställning att inse att körsång kan vara riskfyllt för hälsan" – Svenskfinlands körer förbereder sig för en annorlunda höst

11:05

I mars gick en person med influensasymtom på sin kyrkokörs övning i delstaten Washington i USA. Under övningen smittades 53 av 61 närvarande körmedlemmar med covid-19 och två avled på grund av sjukdomen. Under våren fanns flera andra exempel där en körsångare blev en superspridare av viruset som har visat sig spridas upp till 1,5 meter när man sjunger, skrattar eller ropar.

Vi skämtade i kören och sa att förr sades det att det bästa du kan göra är att sjunga i kör och nu är det bland det farligaste

Benita Bärlund, ordförande för kören Furorna

Benita Bärlund är ordförande i seniorkören Furorna i Esbo. Kören övade aktivt för både konsert och turnéer men i våras upphörde körövningarna.

– Vi skämtade i kören och sa att förr sades det att det bästa du kan göra är att sjunga i kör och nu är det bland det farligaste.

Kvinna står i röd tröja framför träd med vitt blom.
Bildtext Benita Bärlund brinner för körsång och hoppas att Furorna kan börja öva på något sätt snart.
Bild: Privat

Efter en lång paus träffades kören under sommaren utomhus för att sjunga men ännu vet man inte hur hösten blir. Planerna var att börja öva inför en julkonsert men läget är just nu väldigt osäkert.

Ifall det kommer lapp på luckan nu så blir besvikelsen i kören stor

Benita Bärlund, orförande för kören Furorna

Många i kören hör till riskgruppen och Esbo församlingars ledning har beslutat att seniorkörerna inte kan öva i församlingarnas utrymmen under hösten.

– Körsången är för oss så viktig för hälsan att vi ämnar undersöka andra övningsställen och kreativt söka lösningar på problemet, säger Bärlund.

Bärlund hoppas att kören ska kunna fortsätta verksamheten på något sätt och kanske träffas i mindre grupper och kvartetter.

– Ifall det kommer lapp på luckan nu så blir besvikelsen i kören stor.

Väggarna kommer emot

Många andra körer funderar också på om och hur man ska starta verksamheten i höst. Att hitta ett säkert övningsutrymme är ett måste för att fortsätta verksamheten.

– Ett problem är att många körer övar i ganska små övningsrum och väggarna kommer bokstavligen emot om man är en kör på 30–40 personer, det säger Patrik Karlsson som är ordförande för Finlands svenska sång- och musikförbund.

Från förbundet rekommenderar man att körer försöker hitta tillräckligt stora utrymmen så att övningarna kan hållas med tryggt avstånd mellan sångarna.

En gymnastiksal
Bildtext Kunde skolornas gymnastiksalar vara en lösning för körernas logistikproblem?
Bild: Yle/Roger Källman

Karlsson säger också att det är på sin plats att skippa pauskaffet som för många körer är ett givet moment under övningen där man samlas för att prata av sig.

Hoppas på konsert trots osäkert läge

Den enskilda körsångaren har ett stort ansvar i att avgöra om det är säkert att delta i övningen, både för egen del och för körens.

Maija Pelli från Studentkören Pedavoces i Vasa berättar att det varit en omställning att inse att körsång kan vara riskfyllt för ens hälsa.

– Förut har många dykt upp på övning fast man haft lite rinnig näsa och varit lite förkyld. Man har tänkt att man kan i alla fall komma på övningen även om man bara lyssnar så att rösten inte blir trött. Men nu skulle man inte röra sig någonstans om man var lite förkyld.

Maija Pelli står i svart blus framför brun tegelvägg.
Bildtext Maija Pelli sjunger i Pedavoces som börjat med fysiska övningar igen efter en vår av distansövningar.
Bild: Pedavoces

En del körer har valt att inte starta sin verksamhet ännu i höst medan andra redan haft träffar och övat utomhus.

Studentkören Pedavoces i Vasa har valt att göra sin inställda vårkonsert till en höstkonsert. I september planerar man att hålla sin första konsert för terminen.

Pelli är konsertmästare i Pedavoces och motiverar beslutet med att man vill hinna ha en sista konsert med sin avgående dirigent Andrea Eklund innan det blir dirigentbyte.

– Men vi tar en dag i taget. Ifall det ser ut som om någon i kören blir sjuk i och med att skolor och jobb börjat får vi tänka om.

För konserten har kören satsat på en stor lokal för att göra konserten trygg för både publik och sångare.

– Vi har valt att ha konserten i Roparnäs kyrka som är stor så det finns möjlighet att ha rum mellan både korister och åhörare.

Pelli tror också att deltagarantalet naturligt blir lite mindre eftersom det är en höstkonsert och inte en av de mera populära julkonserterna.

Får vi ha övningar är vi jätteglada, får vi ha konserter är vi ännu gladare.

Maija Pelli, konsertmästare i Pedavoces

Kören hoppas på att konserten ska kunna ordnas och verksamheten fortsätta på hösten. Men att ge konserter är inte det viktigaste.

– Att vi får sjunga tillsammans har redan ett mervärde utan konsert. Att uppträda är pricken över i:et men sångintresset slutar inte vid konserterna.

– Får vi ha övningar är vi jätteglada, får vi ha konserter är vi ännu gladare.

Musikförbundens rekommendationer

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln