Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny demokratirörelse i Thailand lockar allt fler unga - vill få slut på militärstyret och rätt att kritisera kungen

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 09:53.
Unga demokratiaktivister i Thailand använder tre-finger-tecknet från filmserien Hungerspelen som sitt gemensamma protesttecken.
Bildtext Unga demokratiaktivister i Thailand använder tre-finger-tecknet från filmserien Hungerspelen som sin gemensamma symbol.

En ny, ungdomlig proteströrelse i Thailand vill ha ett slut på militärstyret och rätt att kritisera den impopulära och stormrika kungen Maha Vajiralongkorn, som koncentrerar allt mer makt i sina händer.

- Vi inspireras av protesterna i Hongkong. Vi har inga ledare, folk kommer bara ut själva för att protestera, förklarar den unga aktivisten Tattep Ruangprapaikitseree, som nyligen deltog i en ovanligt stor demonstration i Thammasat universitetet i Bangkok.

Tattep och över 4 000 andra ungdomar deltog i protesten den 10 augusti. Det var den största demonstrationen hittills sedan unga aktivister började dra ut på gatorna i februari, i protest mot att landets tredje största parti, Framtid Framåt, bannlystes.

Det liberala, reformorienterade partiet var särskilt populärt bland ungdomar och spontana protester bröt ut över hela landet, särskilt i och omkring större universitet.

Protesterna har blivit allt större under de gångna månaderna, medan den militärdominerade regeringens coronarestriktioner och den svaga ekonomin har urholkat förtroendet för regeringen ytterligare

Demonstranter har hållit protester under temat Harry Potter. De sjunger sånger från den japanska tecknade serien Hamtaro och operan Les Miserables och använder allmänt tre-finger-tecknet från filmserien Hungerspelen

Ilskan mot regeringen har också vuxit efter att minst åtta aktivister, som flydde till grannlandet Kambodja, försvann spårlöst efter att ha kidnappats av okända män.

Följande stora protest ska enligt planerna hållas den 16 augusti, trots rådande demonstrationsförbud och coronarestriktioner, som förbjuder större folksamlingar.

Tills vidare har polis och militär inte ingripit, men regeringens ton har skärpts under de senaste dagarna och premiärminister Prayuth Chan-ocha har redan antytt att man kan utnyttja de stränga lagarna om majestätsbrott för att fängsla aktivister som kritiserar regeringen och kungahuset.

- Vi måste utreda om någon ligger bakom studentprotesterna och vad deras avsikter är. De kan protestera utgående från deras grundrättigheter men vi måste utreda om de har gjort sig skyldiga till brott.

Den förre juntaledaren, premiärminister Prayut Chan-o-cha (sitter i mitten) möblerade nyligen om sin militärdominerade regering.
Bildtext Den förre juntaledaren, premiärminister Prayut Chan-ocha (sitter i mitten) möblerade nyligen om sin militärdominerade regering.

Prayuths regering bildades i fjol efter nästan fem år av militärstyre, som började år 2014, då Prayuths militärjunta genomförde en kupp mot Yingluck Shinawatras demokratiskt valda regering.

Prayuth lät skriva om konstitutionen så att militären skulle få vetorätt över regeringsbildningen och hans parti, Folkets Statsmakt, blev näst störst i valet i fjol.

- Jag vill bara ha mina rättigheter. Regeringen går inte att lita på och den är dålig för folket, säger den 20-årige studenten Rawee. Han tror inte heller på Prayuths försonliga, men vaga löften om en kommission som ska utvärdera den nya militärvänliga grundlagen.

Demonstranterna har i likhet med demokratirörelsen i Hongkong anammat symboler från pop-kulturen.

Demonstranter har till exempel hållit protester under temat Harry Potter. De sjunger sånger från den japanska tecknade serien Hamtaro och operan Les Miserables och använder allmänt tre-finger-tecknet från filmserien Hungerspelen.

- Vi försökte spela enligt deras regler, men nu finns det inget utlopp längre, säger Rawee, som också stödde det numera bannlysta partiet Framtid Framåt, som bildades och leddes av en ung miljardär.

Rawee understryker att proteströrelsen inte har något att göra med vare sig partiet Framtid Framåt eller den avsatta premiärministern Jingluck Shinawatras så kallade Rödskjortor, som fortfarande har stort stöd på landsbygden och bland städernas lågt betalda arbetare.

Demonstrerande studenter i Bangkok håller upp bilder på demokratiaktivister som har försvunnit spårlöst efter att ha flytt undan militären till grannlandet Kambodja.
Bildtext Demonstrerande studenter i Bangkok håller upp bilder på demokratiaktivister som har försvunnit spårlöst efter att ha flytt undan militären till grannlandet Kambodja.

Röda linjen går vid monarkin?

Demonstranternas kanske mest radikala krav är deras önskan om en rättfram, öppen debatt om monarkin och kung Maha Vajiralongkorns ställning.

Frågan är tabubelagd i Thailand eftersom all kritik av kungahuset utgör ett majestätsbrott som kan bestraffas med upp till 15 års fängelse. Ett av aktivisternas främsta slagord har också varit "Stoppa 112", det vill säga paragrafen om majestätsbrott i grundlagen.

Kungen, som för fyra år sedan efterträdde sin oerhört populäre far, Bhumibol Adulyadej, har personligen tagit över kontrollen över kungahusets enorma ekonomiska tillgångar som beräknas uppgå till minst 60 miljarder dollar.

Det understryker de enorma inkomstskillnaderna i Thailand och de stela strukturer som begränsar social rörlighet under monarkin.

- Över 50 procent av landets förmögenhet ägs av en procent av befolkningen. Jag tror att många ungdomar inte ser några möjligheter i framtiden och att de därför är redo att ta omedelbara risker för att åstadkomma politiska förändringar, säger forskaren Matt Wheeler vid tankesmedjan International Crisis Group.

Kung Maha Vajiralongkorn och han systrar uppvaktade nyligen sin mor, änkedrottning Sirikit som fyllde 88 år.
Bildtext Kung Maha Vajiralongkorn och hans systrar uppvaktade nyligen sin mor, änkedrottning Sirikit, då hon fyllde 88 år.

Kungen har också ställt flera arméenheter under sitt direkta befäl och han gör ingen hemlighet av att han räknar med generalernas orubbliga stöd för att bibehålla status quo.

Maha Vajiralongkorn har aldrig åtnjutit samma förtroende och vördnad bland folket som hans far, bland annat på grund av sina många offentliga hovintriger, älskarinnor och skilsmässor och det faktum att han brukar tillbringa en stor del av sin tid utomlands, i Mellaneuropa.

För de fanatiskt rojalistiska generalerna utgör all kritik mot kungahuset i alla fall ett rött skynke och många undrar varför de inte redan har ingripit mot proteströrelsens öppna kritik och krav.

Armékommendören Apirat Kongsompong antydde kanske vad som komma skall i ett hotfullt tal inför kadetter.

- Covid-19 kan botas, men den sjukdom som inte kan botas är hatet mot vår nation, sa den hårdföre generalen.

Aktivisten Tattep Ruangprapaikitseree låter sig ändå inte avskräckas, utan han försäkrar att ungdomarna inte tänker ge upp eller nöja sig med vaga löften om kommande reformer.

- De tror att vi kommer att försvinna och att vi bleknar bort, men faktum är att vi vill ha verklig förändring. Vi vill rikta våra krav till dem som har den verkliga makten och inte till någon gummistämpel kommission.

Källor: Reuters, AFP, Asia Times

Diskussion om artikeln