Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den spanska regionen Galicien införde rökförbud för att förhindra virusspridning

Från 2020
Uppdaterad 13.08.2020 17:30.
En kvinna som röker på ett café i La Coruna, i galicien, Spanien 13.8.2020.
Bildtext En kvinna som röker på ett café i La Coruna i Galicien, Spanien 13.8.2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rökförbud har införts på gator och uteserveringar i den spanska regionen Galicien.

Också andra regioner överväger rökförbud, däribland huvudstaden Madrid, den sydliga regionen Andalusien samt de centrala regionerna Castilla y Leon och Castilla La Mancha.

Tanken bakom rökförbudet är att det ska gälla personer som inte kan hålla ett tillräckligt långt avstånd till varandra. En rökare anses kunna utsöndra droppar som utgör en risk för andra människor.

Enligt den nya lagen är det inte tillåtet för rökare att ta av sig sitt ansiktsskydd för att röka på ett offentligt ställe om det inte går att garantera ett avstånd på två meter till andra.

Kung Felipe och drottninbg Letizia av Spanien med döttrarna Leonor och Sofia på Mallorca 10.8.2020
Bildtext Det spanska kungahuset visar exempel: Kung Felipe och drottning Letizia med döttrarna Leonor och Sofia firar semester på Mallorca 10.8.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Varje region bär sitt eget ansvar

Det är obligatoriskt att bära ansiktsskydd i hela Spanien, med undantag för Kanarieöarna. Skyddet ska användas på alla allmänna platser - såväl inomhus som utomhus.

Olika regler gäller ändå i det decentraliserade Spanien, där varje region själv bär ansvar för den lokala hälsovården. Det här innebär att landet består av ett lapptäcke med varierande restriktioner.

Spanien - ett land med 47 miljoner invånare - har allmänt drabbats hårt av coronapandemin, men Galicien har besparats från svår smittospridning.

Barer och nttklubbar är stängda och antalet människor som samtidigt får röra sig i butiker är begränsat.

Riskfyllt med obegränsat rökande?

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är det troligt att rökare löper större risk att smittas av viruset eftersom en rökares läppar är i kontakt med fingrarna.

En del epidemiologer är skeptiskt inställda till en begränsning av rökandet, och hävdar att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga bevis som skulle visa att tobaksrök kan överföra smitta på öppna områden.

Kanarieöarna följer Galiciens exempel

Också myndigheterna på Kanarieöarna fattade i dag ett beslut om att rökförbud gäller utomhus då ett tillräckligt långt avstånd mellan människor inte kan garanteras. Beslutet träder i kraft i morgon.

Samtidigt införs också obligatorisk användning av ansiktsskydd på alla allmänna platser på Kanarieöarna.

Källa: AFP
(Artikeln uppdaterades kl. 17.28 med uppgifterna om Kanarieöarna)

Diskussion om artikeln