Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningarna rekommenderas bära munskydd bland annat i kollektivtrafiken – sjukvårdsdirektör: "Nu måste vi bara börja på"

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 11:32.
Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Här står hon klädd i svart vid huvudentrén på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, säger att hela befolkningen nu borde läsa THL:s rekommendation om ansiktsskydd och börja använda dem.
Bild: Antti Haavisto / Yle

THL:s rekommendation om att bära munskydd bland annat i kollektivtrafiken träder i kraft också i Vasa sjukvårdsdistrikt. Sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen hoppas att alla ska ta sitt ansvar.

Rekommendationen om att använda munskydd gäller sjukvårdsdistrikt där det de senaste två veckorna har konstaterats fall av coronasmitta.

På Vasa sjukvårdsdistrikts område har det den senaste tiden konstaterats fyra nya fall av covid-19 efter en lång period utan fall, och rekommendationen om att bära munskydd träder därför i kraft också i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen säger att hon följde med regeringens presskonferens på torsdagseftermiddagen och tycker att THL:s information var bra och tydlig.

- Nog tycker jag att det är helt tydligt i vilka situationer man ska använda munskydd. Hela befolkningen i vårt område borde läsa informationen. Nu måste vi bara börja på.

Hoppas att österbottningarna följer rekommendationen

Kinnunen tror att många österbottningar redan har bekantat sig med THL:s rekommendation om munskydd eftersom frågan diskuterats så mycket.

Huruvida Vasa sjukvårdsdistrikt kommer att skicka ut egen information till invånarna är ännu inte klart.

- Vi ska ha ett möte genast i morgon och diskutera hur vi ska göra och vad vår roll är i det här. Jag tror nog att varje kommun också gör sitt eftersom det handlar om kollektivtrafiken.

Kinnunen hoppas att österbottningarna ska följa rekommendationen om munskydd.

- Man gör ju det för sin egen skull men också med omtanke om sina anhöriga och dem som man sitter med till exempel i bussen. Jag hoppas att vi alla bär vårt ansvar. Om vi på det här sättet kan bidra till att situationen inte blir värre är det en enkel sak att göra.

Kasvosuojainpaketteja kasattuna päällekkäin apteekissa.
Bildtext Munskydd finns av olika slag.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Man rekommenderas också använda munskydd på väg till coronatest, vilket Kinnunen tycker är viktigt och bra.

- Jag tycker det är helt naturligt att de som har symptom och kommer på test använder munskydd.

Marina Kinnunen har också själv skaffat munskydd till hela familjen.

- Jag cyklar till jobbet och använder inte kollektivtrafik, men man vet ju aldrig om man själv måste gå på coronatest så nu har jag många munskydd hemma till hela familjen. Man ska förstås använda munskydd i de situationer det har sagts att man ska använda dem.

Oklart hur mindre bemedlade ska få munskydd i Vasa

Utgångspunkten är att man ska betala för munskydden själv, men kommuner förpliktigas att se till att mindre bemedlade personer och personer i extra utsatt position får dem gratis.

I Vasa har man inte ännu bestämt hur man ska göra det här rent praktiskt, säger Jukka Kentala, direktör för social- och hälsosektorn.

Jukka Kentala.
Bildtext Jukka Kentala
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Vi har inte hunnit ta ställning till det här. Det är många detaljer och vi måste fundera på hur vi ska göra. Social- och hälsovårdssektorns ledningsgrupp har möte i morgon. Men i viss mån måste kommunerna stå för kostnaderna.

Statsminister Sanna Marin har ändå lovat statliga ersättningar till kommunerna för munskydd till mindre bemedlade.

Ingen ny information till elever och vårdnadshavare ännu

Rekommendationen om att bära munskydd gäller finländare över 15 år. Det betyder att en del skolelever och studerande på andra stadiet berörs av rekommendationen om de till exempel åker buss till skolan.

I Vasa säger skoldirektör Marianne West att man ännu inte gått ut med någon information till elever och vårdnadshavare.

- Det har redan kommit en del förfrågningar från vårdnadshavare, men vi inväntar nu vad hälsovårdsmyndigheterna säger om saken.

Inte heller i Korsholm har man gått ut med någon ny information till eleverna angående munskydd, säger bildningsdirektör Denice Vesterback.

Denice Vesterback, bildningsdirektör i Korsholm.
Bildtext Denice Vesterback
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Inför skolstarten gick vi ut med information om att man får bära munskydd om man vill. Nu måste vi ta ställning till THL:s nya rekommendation i beredskapsgruppen. Vi har möte på måndag.

Förutom i kollektivtrafiken och på väg på coronatest rekommenderas man använda munskydd när man förflyttar sig till en plats där man ska vara i karantän. Munskydd kan också användas i andra situationer där det är omöjligt att hålla säkerhetsavstånd.

Kasvomaskeja pöydällä.
Bildtext Priset på de vanligaste munskydden som säljs i matbutiken rör sig mellan 80 cent och en euro.
Bild: Toni Määttä / Yle

Enligt THL:s rekommendation behöver man inte använda munskydd på arbetsplatserna.

Mellersta och Södra Österbotten är tillsammans med Norra Karelen och Östra Savolax de enda sjukvårdsdistrikt där rekommendationen om munskydd inte träder i kraft.

Hela THL:s rekommendation om munskydd kan man läsa här.

Artikeln rättad den 13 augusti klockan 20.20. Antalet nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt den senaste tiden är fyra, inte tre som det först stod.

Diskussion om artikeln