Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Orienteringsrävarna gjorde livet surt för den inhemska eliten på 10 000 meter – VM-medaljören Tranchand knep FM-brons: ”Definitivt roligare att springa i skogen”

Från 2020
Frederic Tranchand löper i mitten av en kö.
Bildtext Frédéric Tranchand imponerade på 10 000 meter i Kalevaspelen.
Bild: Yle / Arash Matin

Eero Saleva tog ett klart FM-guld, Arttu Vattulainen var lika klar tvåa – men bakom dem slog en debutant till med en pangtid. Men att kalla Frédéric Tranchand orutinerad skulle vara en lögn. Nu är VM-tvåan också FM-medaljör.

Frédéric Tranchand har sju (!) VM-medaljer på kontot – i orientering. Tranchand har bott i Åbo redan länge och i sommar hade han lyckats underskrida gränsen till Kalevaspelen på 10 000 meter.

Det var en utmaning han inte tänkte tacka nej till. Tranchand kom in i tävlingen med det näst bästa årsbästat och fick alltså höra till medaljfavoriterna från start.

Han visade snabbt att det inte var utan orsak. Tillsammans med just Saleva, Vattulainen och Jarkko Järvenpää rev tätkvartetten relativt snabbt upp en avgörande lucka ner till resten.

Och vem hittar vi bland andra där bland ”resten”? Finlands orienteringslandslags chefstränare Fredric Portin.

"Var i skogen och sprang i morse"

Portin – som löpte för Vasa IS i tävlingen – gav ändå upp ungefär halvvägs in i loppet. Efter att ha pustat ut en stund ställde han sig framför Yle Sportens mikrofon.

– Vi har haft läger med orienteringslandslaget här i Åbotrakten måndag till torsdag så ... jag visste nog att jag hade en lite tvivelaktig uppladdning. I morse sprang jag och filmade då orienterarna sprang i skogen, säger Portin och skrattar.

– Men då vi ändå var här i trakten och jag hade kommit under gränsen så tänkte jag att jag ändå kommer och gör ett försök. Men det räckte inte riktigt i dag, fortsätter Portin.

Närbild på Fredric Portin som löper i klunga.
Bildtext Fredric Portin.
Bild: Yle / Arash Matin

Portin hade siktat på en tid nära 3.15 – ifall uppladdningen varit optimal. Det skulle på torsdagen ha räckt till för en plats bland de åtta främsta.

– Nog skulle det få vara bättre nivå, säger Portin.

– Men jag är mest här för att visa exempel åt andra orienterare. Att det skulle vara bra att löpa på bana ibland. Det är väldigt svartvitt, då man ser exakt hur bra man är den dagen. Vilket kan vara mentalt svårt att våga göra, fortsätter han.

– Sen så kunde löparna se lite bredare på träning och inse att banträning inte är den enda lösningen. Vi har nog mycket att lära av varandra, tillägger Portin.

"Han håller fart och det tar aldrig slut"

Det levande beviset? Frédéric Tranchand.

– Hoppas det går bra för honom. Han är en maskin som bara går och går och går. Han håller samma fart som han gör på 400 meter hela tiden, men det tar aldrig slut, konstaterade Portin då tre varv återstod av loppet.

Och farten tog aldrig slut. Tranchand kunde inte öka på takten då Saleva och Vattulainen gjorde det, men korsade ändå mållinjen som trea.

– Det känns bra! En bra utmaning att springa på bana. Vi springer ju ändå mest i skogen. Jag är väldigt nöjd att det räckte till för en tredjeplats, säger Tranchand på nästan felfri svenska och fortsätter:

– Jag visste faktiskt inte så mycket om mina chanser. De andra sa ändå att om man springer under 30 minuter så har man bra chans att ta medalj. Så då jag sprang 29.55 ungefär för två veckor sedan så tänkte jag att okej, det kan gå vägen. Det blev ju ändå tajt. Vi var fyra om budet ganska länge.

Frederic Tranchand löper i en kurva.
Bildtext Frédéric Tranchand i farten i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Tranchand har alltså tagit sammanlagt sju VM-medaljer i orientering för sitt Frankrike. Nu har han också ett FM-brons i friidrott i medaljskåpet. Men vilket väger tyngre?

– Det är svårt att jämföra. Men med tanke på hur mycket man förbereder sig för ett VM-lopp så måste jag nog ändå säga att det är större, svarar han artigt.

"Ska vara med igen med bättre uppladdning!"

Vad tror du att resten av löparna tycker om att en orienterare dyker upp och springer en sådan här tid i sitt första FM?

– Ja ... det skulle ju vara 5000 meter också ... men jag har orienteringstävlingar då så de får gå före, säger Tranchand och skrattar.

Är det alltså roligare att springa i skogen?

– Det känns ... okej det känns inte så bra att löpa på bana i jämförelse, men det hjälper ändå med träningen. Kan man springa långt på bana kan man också göra det i skogen. Det är ändå definitivt roligare att springa i skogen!

Portin hotar också med att göra comeback.

– Inte är mina tider just nu något man kämpar om segern med men ... nog ska jag vara med igen med bättre uppladdning! Det var kul att springa här och inte är jag besviken, då det ändå var lite väntat att det skulle gå så här, säger han och ler.

Resultat, Kalevaspelen på torsdagen:

Herrar:

20 000 m gång:
1. Aleksi Ojala UrjU 1.23.49,7
2. Joni Hava EspTa 1.28.57,5
3. Matias Korpela TuUL 1.31.55,7

10 000 m:
1. Eero Saleva HKV 29.52,65
2. Arttu Vattulainen JoensKa 29,57,90
3. Frederic Tranchand TuTo 30.07,18
...
13. Jan Kaas GamlakIF 32.10,45
Björn Sandler IK Falken och Frederic Portin Vasa IS blev utan tid.

Damer:

10 000 m gång:
1. Anniina Kivimäki LapVi 47.11,84, PB
2. Elisa Neuvonen LappUM 47.17,84, PB
3. Tiia Kuikka LappUM 47.26,17, PB

5 000 m:
1. Annemari Kiekara PudasjU 16.21,69
2. Johanna Peiponen RovanLa 16.33,99
3. Janica Rauma TuUL 16.44,64
...
7. Hennariikka Rahkola IF Länken 17.04,78

Diskussion om artikeln