Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Teater, dans och sång på Konstens natt i Åbo – Se bilder från evenemanget

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 00:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Konstens natt ordnades traditionsenligt i Åbo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter många om och men ordnades Konstens natt traditionsenligt i Åbo på torsdag. Trots coronaläget i landet tog sig många deltagare till Biskopsgatan i Åbo där Konstens natt på svenska ordnades.

Början av kvällen inleddes med en mindre publik som sedan växte sig större längs med kvällen. Även solen tittade fram till kvällen efter en regnsjuk förmiddag.

Konstens natt ordnades i år med specialarrangemang. Deltagarantalet begränsades och folk uppmanades att hålla avstånd under kvällen.

Utöver det rekommenderades det även att folk gärna skulle använda plasthandskar och bära ansiktsskydd. Flera i publiken följde rekommendationerna och bar både ansiktsskydd och plasthandskar.

En del i publiken bär ansiktsskydd.
Bildtext En del av deltagarna bar ansiktsskydd.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Först uppe på scen var Anders Grönroos, även känd som Apan Anders. Han uppträdde med barnsång och delade ut skivor efter showen.

Detta var hans första uppträdande på länge. Efter en tuff vår för kulturbranschen är han glad över att få möta publiken igen.

- Det var väldigt roligt att uppträda. Konsten natt ordnas på ett fantastiskt ställe. Dessutom var det en rolig och ivrig publik, trots att den inte var så stor, men det är förståeligt med tanke på omständigheterna. Men de som var här deltog till 100 procent, säger Grönroos.

Apan Anders delar ut skivor till barn.
Bildtext Apan Anders delar ut skivor till barnen.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Grönroos driver Barnens Estrad som gör barnteater, barnmusik och framför föreställningar. Innan coronakrisen tog fart var våren och sommarturnén fullbokad. Efter virusutbrottet ställdes över 120 föreställningar in.

- Allting löpte väldigt bra fram till fredagen den 13 mars, berättar han.

Anders Grönroos på Konstens natt. I bakgrunden syns en scen.
Bildtext Anders Grönroos anser att det är något speciellt över Konstens natt då så mycket folk lockas till en och samma plats.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Anders Grönroos har deltagit i Konstens natt flera gånger och påpekar att det är något speciellt över evenemanget då det lockar till sig mycket folk i alla åldrar, trots att det nästan alltid ordnas en vardagskväll.

- Jag minns då det startade under 90-talet och det var något alldeles nytt på något vis. Jag tänkte att oj, vad är det här som kommer hit till kalla Finland. Plötsligt kändes det som Sydeuropeisk stämning en gång per år, blickar han tillbaka.

Trevlig mötesplats för svenskspråkiga

Jeannette Latva och Villiam Donner deltar i Konstens natt för första gången och valde i år spontant att delta.

- Vi såg en plansch och då tänkte vi att då vi nu ändå är Åbobor så måste vi ju komma hit någon gång, säger Latva.

Enligt Donner verkar evenemanget kul och han får medhåll av Latva.

- Evenemanget känns väldigt positivt. Det är många finlandssvenskar som samlas på en plats och man träffar personer man inte ser så ofta, säger Latva.

Jeannette Lattva och Villiam Donner
Bildtext Jeannette Latva och Villiam Donner valde att gå in på Hus Lindmans innergård då de fick syn på planscherna utanför.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Amos Salminen var på plats för att se sin systers dansuppträdande. Detta var även Salminens första gång på Konstens natt.

- Det har varit roligt, det kommer säkert att vara spännande att se då hon dansar, säger han inför dansföreställningen.

Enligt honom var det många som glömde att hålla avstånd under evenemanget.

- Det skulle vara bra ifall folk bara skulle sitta nära sina egna familjemedlemmar.

Amos Salminen på innergården vid Hus Lindman.
Bildtext Amos Salminen kom för att se sin syster uppträda.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Nelli Salonen och Mecki Ruokolahti som jobbar på Åbolands teaterskola påpekar att man bör påminna sig själv om att vara försiktig och hålla avstånd då man besöker evenemang för tillfället.

De säger att det känns konstigt att delta i evenemang i dessa tider, men hoppas att läget i landet skulle fortsätta vara lugnt så att kulturevenemang kunde fortsätta.

- Det är mysigt, roligt och härligt, säger Salonen som tidigare besökt Konstens natt i andra städer men aldrig förr i Åbo.

Mecki Ruokolahti och Nelli Salonen håller i teaterbroschyrer.
Bildtext Mecki Ruokolahti och Nelli Salonen tyckte det var mysigt på Konstens natt.
Bild: Isabel Nordberg / Yle