Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HUS färdig att komma med egna rekommendationer om stora sammankomster och nattliv

Från 2020
Ihmiset nauttivat kauniista kesäpäivästä Musiikkitalon edustalla Helsingissä
Bildtext Rekommendationen kunde gälla bland annat stora folksamlingar.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS förbereder sig för att ta till åtgärder och komma med egna rekommendationer om smittoläget blir värre. Det kunde gälla bland annat begränsningar för sammankomster.

- Vi följer med situationen varje dag och är redo att lägga fram våra egna rekommendationer vid behov, säger verkställande direktör Juha Tuominen på en presskonferens.

Enligt Tuominen har de inte diskuterat närmare om exakt hurdana rekommendationer det kunde handla om, men han nämner bland annat folkmängden på stora sammankomster och nattklubbar.

I torsdags rekommenderade Institutet för hälsa och välfärd THL, att alla finländare över 15 år använder munskydd i kollektivtrafiken och i situationer då det inte är möjligt att hålla säkerhetsavstånd. Enligt Tuominen håller också HUS med rekommendationen.

Tuominen understryker också att HUS krisberedskap är på topp. Sjukvårdsdistriktet är redo att ta i bruk vård- och intensivvårdsavdelningar på Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors och bygga ett reservsjukhus i parkeringsgrottan i Mejlans.

Reservsjukhuset skulle vara bland de sista åtgärderna.

- Jag ser ändå inte att det här är en lösning vi måste ta. Läget borde vara mycket värre än det var under våren och det är det inte, säger Tuominen.

Reservsjukhuset skulle stå färdigt inom en vecka och vårdplatserna på Kirurgiska sjukhuset kan tas i bruk omedelbart.

Både intensivvårds- och vårdavdelningsplatser samt lokaler till stöd för verksamheten ska finnas på reservsjukhuset.

Behöver mer personal

Både i Esbo och i Helsingfors har det under de gångna veckorna varit långa köer för att kunna ta sig på test och för att få testsvar.

Enligt de nationella riktlinjerna borde testet kunna göras inom en dag om man misstänker infektion, men både i Helsingfors och Esbo kan det ta upp till 48 timmar att få en testtid.

Enligt Lasse Lehtonen, diagnostikchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, gör de sitt bästa för att råda bot på köerna.

- Vi måste komma på en lösning för hur vi ska få personalen att räcka till. Vi måste säkert flytta en del personal inom sjukvårdsdistriktet för att ha tillräckligt personal vid coronatestställena, säger Lehtonen.

Under de senaste veckorna har mängden coronafall ökat kraftigt vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

- Mer än hälften av de smittade vet inte varifrån de kan ha fått smittan, säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

I de fall då patienten vet varifrån infektionen härstammar, är de ofta från samma hushåll.

Diskussion om artikeln