Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Google och Apple kastade ut Fortnite på grund av förlorad andel av intäkter – tillverkaren för frågan till rätten

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 14:11.
Fortnite
Bildtext Fortnite lanserades 2017 och har sedan dess haft hundratals miljoner spelare, tjänat miljarder och fortsätter vara populärt tre år senare.
Bild: Epic Games

Fortnite, ett av världens mest populära och mest värdefulla spel har kastats ut ur Apples och Googles nätbutiker. Orsaken är som nästan alltid pengar.

Epic Games, som ligger bakom Fortnite, säger att man för saken till rätten för att utmana det de facto monopol som teknikgiganterna Google och Apple sitter på. I praktiken alla mobiler i dagsläget använder antingen Googles Androidsystem eller Apples iOS. Vilket betyder att i praktiken alla appar som används i världen laddas ner genom Google Play eller App Store.

Då spelare vill köpa saker i en app, så kallade in-app-köp, brukar till exempel Apple normalt ta en andel på 30 procent av kakan.

Epic Games lanserade sin egen nätbutik för två år sedan. Då man nu rullade ut en uppdatering till Fortnite som gör att spelare kan få rabatt på in-app-produkter, som till exempel valuta, om man köper dem direkt från Epic Games Store, sparkade först Apple och sedan Google ut spelet från sin butik.

En spelkaraktär i förgrunden stirrar på en förfallen burgarrestaurang i spelet Fortnite.
Bildtext Epic Games har inlett en PR-kampanj mot Apple och förlitar sig på ett Robin Hood-försvar.
Bild: Epic Games

Orsaken, uppger Apple, är att Epic Games i och med uppdateringen bryter mot riktlinjerna för att sälja sina produkter i App Store.

Även Google ska ha samma orsak, men Fortnite kan ännu spelas på Androidtelefoner genom Epic Games egna launcherapp.

Om man redan har spelet på sin Appleprodukt kan man fortsättningsvis spela spelet, men inte ladda ner uppdateringar.

Bägge företagen uppger också att de arbetar med Epic Games för att lösa problemen.

David mot Goljat då Apple stäms

En domstol i Kalifornien ska nu avgöra om teknikjättarna får styra med en sådan järnhand. Å ena sidan är det fråga om en fri marknad, men Google och Apples marknadsställning innebär att det finns frågetecken.

I stämningsansökan verkar enbart Apple stämmas av Epic Games.

Epic säger själv att man inte söker finansiell ersättning, utan att Google och Apple ska tillåta rättvis konkurrens.

- Vi gör det för de miljontals kunder och tiotusentals, om inte fler, fristående apputvecklare, säger företaget i ett uttalande.

Och Epic har verkligen inte problem med ekonomin. Fortnite tjänade 1,8 miljarder dollar 2019, och spelet har tiotals miljoner spelare varje månad.

I Epic har Apple stött på en oönskad fiende

BBC:s teknologireporter i Nordamerika skriver att Epic är en av få som kan ta sig an mastodonter som Apple och Google.

- I Epic har Apple stött på en oönskad fiende. Epic Games har pengarna att utmana Apple, och sättet man nu har lyckats göra det – genom att flytta inbesparingarna till kunden som en rabatt – är uppenbarligen taktiskt, skriver James Clayton.

I och med att även spelare får en märkbar förmån genom att inte köpa i App Store förväntar sig Epic alltså att man har ett moraliskt övertag.

Att Apple och andra jättar också är under lupp hos amerikanska beslutsfattare i Washington är en extra dimension i härvan.

Epic har också inlett en PR-kampanj mot Apple, bland annat med en parodi, inspirerad av George Orwells klassiska dystopiroman 1984, på en Applereklam.