Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-kommissionen har nått avtal om att köpa ett potentiellt coronavaccin – också Finland kan ta del av det

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 17:02.
Vårdpersonal iförd skyddsmundering i ett laboratorium där coronavaccin utvecklas.
Bildtext EU kan köpa upp till 400 miljoner doser av vaccinet. Bildsättningsbild.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU-kommissionen har skrivit under ett avtal om att köpa Oxford-universitetets potentiella coronavaccin mot covid-19, om det visar sig vara säkert och effektivt. Medlemsländerna får ta del av EU-kommissionens beställning.

Det handlar om ett potentiellt vaccin som tillverkas av företaget Astra Zeneca och som har utvecklats av Oxford-universitetet i Storbritannien.

När vaccinet har konstaterats vara säkert och effektivt har kommissionen kommit överens om att köpa 300 miljoner doser av vaccinet, med en option om att köpa ytterligare 100 miljoner. Leverantör är läkemedelsföretaget Astra Zeneca.

– Det är en god nyhet att vi är så här långt att man tror på att det kommer att komma ett effektivt och säkert coronavirusvaccin, och det här är ett steg i den riktningen, säger Hanna Nohynek som är vaccinexpert på Institutet för hälsa och välfärd, i en intervju med Svenska Yle.

Finland kommer att skaffa det här potentiella vaccinet via EU.

– Planen är att det potentiella coronavaccinet som EU har reserverat köps in också till Finland, om det visar sig vara ett bra vaccin, bekräftar Päivi Sillanaukee som är avdelningschef på Social- och hälsovårdsministeriet.

Hon säger att det inte ännu är offentligt hur många doser Finland kommer att få.

– Men alla som behöver vaccinet kommer att få tillgång till det, säger hon.

Päivi Sillanaukee, Helsinki, 21.08.2019
Bildtext Päivi Sillanaukee vid Social- och hälsovårdsministeriet (arkivbild).
Bild: Antti Haanpää / Yle

Tidigare beställde också den europeiska vaccinalliansen IVA – en grupp som består av Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna – 400 miljoner doser av densamma vaccinkandidaten.

Vaccinet testas för närvarande på tusentals personer i Storbritannien, Sydafrika, Brasilien och USA.

Resultat väntas i september eller oktober. Om det är goda resultat kan det sedan få tillstånd att användas någon gång efter det.

– Direkt när vaccinet har godkänts och förutsatt att Finland är med om den här beställningen så kan vaccinet bli tillgängligt för finländare, säger Hanna Nohynek på hälsomyndigheten.

Päivi Silanaukee på Social- och hälsovårdsministeriet säger att det är möjligt att vaccinet kan ges till finländare ännu i år om allt går utmärkt i vaccinutvecklingen.

– Men en mer realistisk tidtabell är nästa vår, säger hon, för det kan krävas tilläggstester för att försäkra sig om att det är säkert, till exempel också bland äldre.

Fem andra vaccinkandidater har också kommit långt i sin utveckling, och det är troligt att EU kommer att beställa ännu fler potentiella vacciner för säkerhets skull.

14.8.2020 kl. 17.01: Nyheten uppdaterades med uttalanden av Päivi Sillanaukee.

Diskussion om artikeln