Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

De sätter sin kropp på spel för klimatet: "Vi kan alla försöka leva så miljövänligt som möjligt, men det går inte utan att samhället ändras"

Från 2020
Uppdaterad 17.08.2020 12:29.
Till Sawala hungerstrejkar för klimatet
Bildtext Till Sawala hungerstrejkar för att få politikerna att agera i klimatfrågan.
Bild: yle/Anna Dönsberg

Människor har svårt att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. När världen plågas av coronapandemin är det som om massutdöendet bland djur och klimatets uppvärmning har glömts.

Men den processen har inte stannat av - den fortsätter i accelererande takt.

Medan Greta Thunbergs anhängare i Fridays for Future tålmodigt i sina demonstrationer uppmanar politiker och regeringar att lyssna på forskare och vetenskapen har Extinction Rebellion agerat synligare och med varierande metoder.

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion (XR) är ett internationellt systemkritiskt nätverk som utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad i syfte att minska risken för ekologisk kollaps och massutdöende och kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.

Extinction Rebellion grundades i Storbritannien i maj 2018 när 94 akademiker undertecknat ett upprop för klimatet. Bland dem Roger Hallam, Gail Bradbrook, Simon Bramwell, och andra aktivister från kampanjgruppen Rising Up!

I april 2019 blockerade rörelsen centrala delar av London för två veckor vilket väckte uppmärksamhet världen över. Nätverket har etablerat sig i över femtio länder världen över.

I Finland har XR tagit namnet Elokapina och den här veckan har aktivister ställt upp tält på Medborgartorget framför riksdagshuset i en hungerstrejk.

Finland borde skynda på

Avsikten är att sätta press på politikerna inför höstens budgetförhandlingar om att uppfylla regeringens klimatlöfte.

Kravet är att politikerna ska göra ännu mera för att Finlands koldioxidutsläpp ska minska.

Inne i det knallgula tältet på Medborgartorget i Helsingfors doftar det kaffe. Gäster kan ta socker och mjölk i kaffet, men inte de som hungerstrejkar.

Hungerstrejk för miljön, Elokapina.
Bildtext Inne i de gula tälten möts hungerstrejkande och allmänheten.
Bild: Elina Kauppila/Elokapina

Intill finns ett tält där de som valt att hungerstrejka kan vila. För det är utmattande att fasta i många dagar.

Till Sawala har varit aktiv i Elokapina i ett år och har inte ätit sedan i söndags. På det sättet vill han påminna om att det brådskar med klimatbesluten.

Mindre prat och mera handling

- Jag deltar i hungerstrejken för jag vill betona klimatkrisens allvar. Vi har varit i kontakt med regeringen och vi förstår att de förstår vetenskapen bakom klimatförändringen och talar om den. Men nu är det dags att övergå från prat till handling, säger Sawala.

Aktivisterna har fått mycket stöd för sin kampanj och det hjälper dem att orka. Var och en får själv avgöra hur långt krafterna räcker.

- Jag tar en dag i sänder. Om regeringen skulle möta våra krav skulle jag genast sluta, säger Sawala.

Tjugo procent minskning per år

Rörelsen Elokapina kräver att Finland minskar sina koldioxidutsläpp med 20 procent per år för att nå klimatneutralitet år 2025. Det är vad som behövs för att uppfylla det globala Parisavtalet.

Finlands regering har förbundit sig vid klimatneutralitet år 2035, men har ännu inte slagit fast hur det ska ske.

Miljöminister Krista Mikkonen har besökt demonstranterna och diskussionerna med miljöministeriet har gett anledning till optimism. Men det som nu skulle behövas är konkreta åtgärder.

- Klimatkrisen är inte bara ett ärende för Miljöministeriet utan hela riksdagen, säger Sawala.

Varje beslut som regeringen gör borde genomsyras av hänsyn till klimatet.

Coronabidrag utan klimatkonsekvenstänk

Konkreta exempel på att så inte sker är coronabidragen till det statsägda flygbolaget Finnair, som delades ut utan krav på minskade koldioxidutsläpp.

Enligt Elokapina har de svåra besluten lämnats ogjorda så länge att om vi ska nå målet kommer allas liv att påverkas. Det är för sent för gradvisa förändringar.

Om regeringen vill ta klimatkrisen på allvar måste de få folk att använda mindre resurser.

fötter som lämnar röda (blodiga) fotspår
Bildtext Elokapina protesterar mot vår nuvarande djurproduktion.
Bild: Elina Kauppila/Elokapina

- Det är svårt och jag tror att regeringen inte vill säga det här rakt ut, säger Sawala.

Om man räknar in konsumtionen, det vill säga utsläppen från den konsumtion som tillverkas i andra länder, är finländarens utsläpp i genomsnitt cirka 13,5 ton växthusgaser per år.

Men enskilda individer har begränsade möjligheter att begränsa sina koldioxidutsläpp. Vårt samhälle är strukturerat så att det i ett land som Finland är nästan omöjligt att uppnå klimatneutralitet.

- Vi vädjar till människor att avstå från flygande, men det är nästan omöjligt att hela tiden göra klimatvänliga val och vi tror inte att folk är beredda till det. Därför borde regeringen göra de samhällsbeslut som behövs, säger Sawala.

Som exempel nämner han flygskatt eller skatt på flygbränsle. Finska staten är också majoritetsägare i energibolaget Fortum som köpt tyska Uniper som nyligen öppnade kolkraftverket Datteln 4.

Elokapinan mielenosoitus Fortumin pääkonttorin edustalla 24.1.2020
Bildtext Demonstration mot Fortum köp av Uniper.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Den dagen kolkraftverket öppnades samlades en mängd Elokapina-demonstranter utanför Fortums huvudkontor för att via sociala medier protestera.

Under fredagen samarbetade Fridays For Future, Greenpeace och Elokapina för första gången i en gemensam demonstration utanför Fortums huvudkontor.

- Vi kan alla försöka leva så miljövänligt som möjligt, men det går inte utan att samhället ändras och det kräver politiska beslut, säger Till Sawala.

Därför står människor på riksdagshuset trappa med banderoller eller hungerstrejkar i tält på Medborgartorget. För att de här besluten inte tas om inte någon kräver det.