Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg tar det säkra före det osäkra: Ekenäs höstmarknad ställs in i år

Från 2020
Uppdaterad 14.08.2020 16:30.
personer går omkring på en marknad
Bildtext Säkerhetsavstånd är svåra att hålla på evenemang som Ekenäs höstmarknad. Bilden är från 2015.
Bild: Yle/Veronica Montén

Det blir ingen traditionell höstmarknad i Ekenäs i september. Raseborgs stad har beslutat att inhibera årets marknad på grund av coronaviruset.

Beredskapsgruppen i staden diskuterade frågan på sitt möte på fredagen (14.8) och kom fram till att marknaden inte kan ordnas på ett säkert sätt i år.

- Det är ett beslut i förebyggande syfte, för att förhindra att coronavirussmitta sprids, säger utvecklingschef Jennifer Gammals.

Enligt Gammals kan staden inte garantera att besökarna kan hålla 1-2 meters avstånd från varandra.

Höstmarknaden samlar årligen runt 30 000 besökare, utspritt på tre dagar. Då besökarmängden är stor är också risken stor att någon av besökarna bär på coronaviruset.

Höstmarknaden är en tradition som har 300 år på nacken och ett omtyckt evenemang för många i trakten. Såvitt Gammals vet har marknaden inte inhiberats sedan krigsåren på 1940-talet.

Kirjakekkerit blir av

Litteraturevenemanget Kirjakekkerit som i mars blev inställt på grund av coronaviruset kommer att ordnas som planerat den 12 september.

Evenemanget ordnas med specialarrangemang i Pojo bibliotek. Där finns en stor sal där det är möjligt att beakta säkerhetsavstånd.

Antalet platser till de olika programpunkterna kommer vara begränsade och munskydd delas ut till deltagarna.

Artikeln uppdaterades 14.8 klockan 16.29 med information om Kirjakekkerit.