Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Mitt syfte är inte att dö" – Eeva hungerstrejkar för klimatet utanför riksdagshuset

Från 2020
Eeva Kaila i en ljusgrön rock och halsduk inne i ett gult tält. Hon har glasögon på sig.
Bildtext Eeva Kaila har hungerstrejkat sedan måndag.
Bild: Nadine Nousiainen

På Medborgartorget i Helsingfors har tre personer inlett en hungerstrejk. Organisationen Extinction Rebellion ligger bakom hungerstrejken, och deras syfte är att sporra regeringen att agera mot klimatförändringen. Hungerstrejken inleddes på måndag och det är första gången som organisationen använder sig av hungerstrejk i Finland.

Organisationen Extinction Rebellion kräver inför regeringens budgetförhandlingar att Finland minskar sina koldioxidutsläpp med 20 procent per år för att nå klimatneutralitet år 2025. Enligt organisationen har regeringen inte tagit tillräckligt konkreta åtgärder för att uppnå klimatmålen, trots att det finns en god vilja.

Aktivisten Amos Wallgren är en aktiv medlem i organisationen och förklarar att de valt Medborgartorget som plats eftersom det är en direkt signal till politikerna som sitter inne i Riksdagshuset. Torget är även en träffpunkt för invånare i Helsingfors. Miljöminister Krista Mikkonen besökte hungerstrejken på måndagen.

– Hon gav en mycket tydlig signal att hon också anser att regeringens klimatåtgärder är bristfälliga och att mer borde göras, säger Wallgren.

Amos Wallgren står utanför ett gult tält på medborgarplatsen i Helsingfors. Han tittar rakt in i kameran och är klädd en mörkblå kragskjorta.
Bildtext Amos Wallgren kämpar för klimatet.
Bild: Nadine Nousiainen

Under coronaepidemin har inte stora demonstrationer varit möjliga och därför har organisationen varit tvungen att använda sig av andra metoder för att påverka. Enligt Wallgren är hungerstrejk en kontroversiell metod.

– Hungerstrejk väcker mycket känslor och det anses vara en mycket radikal metod men de facto orsakar den inte någon skada till andra människor och stör andras vardag mindre än till exempel vägblockader, konstaterar Wallgren.

Samarbetet med polisen har också gått bra och Wallgren poängterar att de inte sysslar med något olagligt.

Enligt Wallgren har reaktionerna bland förbipasserande i allmänhet varit positiva.

– Människor har lättare för att skriva elaka saker på internet än att sitta ner och förklara orsaken till att de inte anser att detta är en bra metod, säger Wallgren.

"Förvånansvärt lätt men man känner sig ofta utmattad"

Strejken är inte tidsbunden utan fortsätter så länge som medlemmarna själva orkar. Aktivisten Eeva Kaila har hungerstrejkat sedan måndagen och det är den första gången som hon hungerstrejkar.

– Det har varit förvånansvärt lätt men man känner sig ofta utmattad, säger Kaila.

– Mitt syfte är inte att dö eller att åka till sjukhuset utan jag lyssnar på min kropp och slutar när det känns tungt, fortsätter hon.

En bild på elokapinas tält vid medborgarplatsen med skyltar som hänger med texten "nälkälakko tulevaisuuden puolesta" swe: "hungerstrejk för framtiden"
Bildtext Organisationen Extinction Rebellion kräver fler klimatåtgärder av regeringen.
Bild: Nadine Nousiainen

Kaila berättar även att att åsikterna om hungerstrejk är delade.

– En del är positiva och stödjande men andra säger att det är onödigt och dumt och undrar varför man gör sådant, säger Kaila.

Hungerstrejkarna får dricka vatten, te och kaffe men utan mjölk och socker. Kaila anser att det är viktigt att äta salter när man hungerstrejkar eftersom salterna försvinner ur kroppen.

Organisationen Extinction Rebellion började i Storbritannien år 2018 som ett uppror för klimatet och mot miljöförstörelsen. I Storbritannien använde rörelsen sig av civil olydnad för att väcka uppmärksamhet för klimatfrågan.

Rörelsen har inspirerats av bland annat Mahatma Gandhi och suffragettrörelsen. I Finland har organisationen vuxit det senaste året.