Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oroligheterna i Belarus behöver inte vara ett hinder för hockey-VM – IIHF-ordförande Fasel: "Det är för tidigt att uttala sig"

Från 2020
René Fasel.
Bildtext Rene Fasel.
Bild: Peter Schneider / EPA / All Over Press

Internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande Rene Fasel menar att det inte är sannolikt att politiska orsaker kan hindra Belarus från att arrangera ishockey-VM nästa år. Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela betonar att Finland är en lagspelare i den internationella ishockeyfamiljen.

Sedan ett omtvistat presidentval i söndags har det varit oroligt i Belarus. Våldsamma protester bröt ut efter valen och tusentals personer har arresterats.

Landet delar på värdskapet för nästa års hockey-VM med Lettland. Men efter de senaste dagarnas händelser menar man från lettiskt håll att det är ”omöjligt” att arrangera mästerskapet tillsammans.

– Enligt min mening förändrar händelserna i Belarus situationen dramatiskt. Jag ser inte hur vi ska kunna organisera VM tillsammans med dem, sa Lettlands premiärminister Arturs Krisjanis i en intervju för tevekanalen LTV7.

Enligt IIHF-ordföranden Fasel är de flesta styrelsemedlemmarna i IIHF emot att Belarus skulle tappa värdskapet på grund av politiska skäl.

– Det är för tidigt att uttala sig eller göra några beslut. I mitten av september har vi ett möte i Zürich, där vi träffas med styrelsen. Tills dess följer vi med läget, säger Fasel till nyhetsbyrån Tass.

Nummela: ”Det är länge till våren”

Finland tänker åtminstone inte bojkotta mästerskapen på eget initiativ, ifall det ska spelas i Belarus. Det slår Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela fast.

Nummela poängterar för Iltalehti att Finland ”alltid varit en lagspelare i den internationella ishockeyfamiljen”.

– Vi har inte haft några diskussioner eller ställningstaganden. Vi är en del av den internationella ishockeyfamiljen i denna fråga. Dessutom är det länge till våren, säger Nummela till tidningen.

– Mästerskapet ska endast ordnas på sådana ställen, där spelarnas, hockeyfolkets och publikens hälsa och säkerhet är tryggad. Baserat på de uppgifter som kommit från Belarus på sistone så finns det frågetecken på denna punkt.

Harri Nummela.
Bildtext Harri Nummela.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson talade med Fasel på onsdagskvällen.

– Vi har ju samarbeten med många olika nationer hockeymässigt, men när det handlar om den politiska dimensionen och aspekten så följer vi riktlinjer från vårt internationella förbund och vår regering. Vi som hockeyförbund bedriver ingen utrikespolitik, kommenterar Larsson enligt SVT.

Nästa års VM planeras gå av stapeln mellan den 21 maj och den 6 juni.

Diskussion om artikeln