Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bayern München bjöd på grym risbastu för Barcelona som förlorade större än på nästan 70 år

Från 2020
Bayern München krossade Barcelona.
Bildtext Bayern München krossade Barcelona.
Bild: Peter Schatz / Pool/ All Over Press

Krossade. Utslagna. Förödmjukade. Barcelona åkte på sin största förlust på nästan 70 år när Bayern München lekte sig vidare till Champions League-semifinal.

8–2. Ser inte precis ut som fotbollssiffror. I varje fall inte på yttersta toppnivå. Men så gick det när Bayern München krossade Barcelona med dessa siffror och avancerade till semifinal i Champions League.

Läktarna var förstås tomma men den kännspaka Champions League-hymnen ljöd i den varma Lissabon-kvällen inför kvartsfinalmatchen mellan de två storklubbarna.

Bägge lagens startelvor var namnstarka: Barcelona hade Messi och hela gänget, Bayern sin Lewandowski och alla andra viktiga pjäser ända ner till Manuel Neuer mellan stolparna.

Allt var upplagt för ett tufft toppmöte. Vad hände? Risbastu modell större.

Tvåmålsskytten Müller inledde målkalaset

Matchuret visade på tre minuter och fyra sekunder när de stora målens man Thomas Müller satte kvällens första mål. Ett par minuter senare gjorde David Alaba självmål och ställningen var 1–1 efter bara sju minuter.

Sedan började München så småningom dra ifrån: efter 22 minuter förde Ivan Perisic upp de för kvällen vitklädda tyskarna i 2–1-ledning och fem minuter senare ökade Serge Gnabry på till 3–1.

När matchens man Thomas Müller förde upp tyskarna i tremålsledning började matchen påminna om den pinsamma VM-semifinalen 2014 när värdnationen Brasilien kollapsade mot Tyskland med förskräckliga 1–7.

– Vi jobbade hårt och intensivt och då är det svårt att vinna över oss. Vi hade väldigt kul där ute, säger Bayern-anfallaren Müller på Uefas webbplats.

Luis Suarez gav Barcelona lite hopp – eller var det tröst – när han i den 57:e minuten reducerade till 2–4.

För snart nog tryckte Bayern München igen ner gaspedalen i botten. Joshua Kimmich förde på nytt upp tyskarna i tremålsledning i den 63:e minuten innan det blev paus i målskyttet i nästan 20 minuter.

Under matchens tio sista minuter sköts Barcelona slutgiltigt i sank genom Robert Lewandowskis ena fullträff och Barcelona-lånet (!) Philippe Coutinhos två strutar.

– Det gör ont i oss alla. Vi får inte spela så där illa. Det är väldigt tungt och vi måste ändra vår kurs. Är det slutet på en era? Det kan jag inte säga, men ett faktum är att vi måste acceptera att vi nått botten, säger Barcelonabacken Gerard Piqué på Uefas webbplats.

Åtta insläppta mål. Där något att smälta för Barca-fansen av vilka bara de äldsta kan komma ihåg en lika tung afton. I april 1946 gjordes det senast åtta mål mot Barcelona och i april 1951 led laget senast en sexmålsförlust.

Även Bayern skrev ett stycke historia eftersom laget blev det första i Champions Leaguehistorien att göra åtta mål i en slutspelsmatch. I onsdagens semifinal möter Bayern vinnaren i matchparet Manchester City – Lyon.

Diskussion om artikeln