Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s säkerhetsråd röstade mot en förlängning av vapenembargot mot Iran – USA hotar införa sanktioner på egen hand

Från 2020
I förgrunden diplomaten Kelly Craft, två andra personer i bakgrunden.
Bildtext USA:s ambassadör Kelly Craft lovar göra sitt allt för att förlänga vapenembargot, vilket kan betyda att USA kommer försöka köra över säkerhetsrådet.
Bild: JUSTIN LANE/EPA

FN:s säkerhetsråd gav på fredag ett klart nej till USA:s resolution om att förlänga vapenembargot mot Iran. Nu hotar ändå USA att driva igenom sin vilja utan rådets samtycke, vilket kan leda till en diplomatisk kris.

Vapenembargot som förhindrar Iran från att köpa och sälja konventionella vapen är en del av kärnenergiavtalet JCPOA, som Iran ingick år 2015 med USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

I avtalet lovade Iran att begränsa sina ambitioner vad kärnenergi beträffar i utbyte mot bland annat sanktionslättnader. Under avtalet löper vapenembargot mot Iran slutgiltigt ut den 18 oktober, och USA lade på fredagen fram en resolution för att förlänga det.

USA:s resolution krävde att vapenembargot ska förlängas på obestämd tid, något många länder i säkerhetsrådet inte kunde gå med på.

Kina och Ryssland motsatte sig starkt resolutionen. Ryssland strider i Syrien på samma sida som Iran. Elva andra länder avstod från att rösta och bara Dominikanska republiken stödde USA.

De europeiska länderna i kärnenergiavtalet har sagt sig vilja förlänga vapenembargot, men i så fall för en bestämd tid. Länderna är nämligen samtidigt måna om att inte driva Iran till att överge kärnenergiavtalet.

Diplomatisk kris i sikte

Ända sedan USA:s president Donald Trump drog landet ur kärnenergiavtalet med Iran år 2018, har USA infört egna sanktioner mot Iran och utövat en politik med "maximal press" mot Teheran. Följaktligen har Iran svarat med tilltagande anrikning av uran.

Irans urananrikning tar USA nu fasta på för att trots säkerhetsrådets nej försöka återinföra FN-sanktioner mot Iran.

Trots att USA lämnade avtalet JCPOA tänker USA nu yrka på avtalets "snapback"-mekanism för att väcka nytt liv i FN-sanktionerna. Enligt USA:s utrikesministerium är USA fortfarande en "deltagande" part i kärnenergiavtalet och anser sig därför ha rätt att aktivera mekanismen.

USA:s europeiska allierade har varnat för att ett framtvingande av sanktioner hotar tära på hela säkerhetsrådets legitimitet.

USA skrider möjligtvis till handling redan nästa vecka. USA:s FN-ambassadör Kelly Craft sade på fredagen att landet inom några dagar tänker göra allt för att förlänga vapenembargot mot Iran.

Försök till kompromiss

Enligt diplomater från Storbritannien, Frankrike och Tyskland vill Trump-administrationen hastigt begrava kärnenergiavtalet före USA:s presidentval i november, men USA-ambassadören Kelly Craft sa på torsdagen att USA är öppen för samtal. En förlängning för vapenembargot på ett halvt eller ett år är inte omöjligt för USA, heter det.

Ryssland och Kina har däremot inte varit villiga till kompromisser om vapenembargot, enligt de europeiska diplomaterna.

Det var ändå Rysslands president Vladimir Putin som på fredagen föreslog en videokonferens med alla länder som år 2015 ingick kärnenergiavtalet.

Enligt Putin är ärendet brådskande och kräver handling för att undvika ytterligare spänning och större risk för konflikt.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln