Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Poliser i Belarus hoppar över till oppositionen – president Lukasjenko ringde Putin för att be om hjälp

Från 2020
Uppdaterad 16.08.2020 10:41.
Putin till höger, Lukasjenko till vänster.
Bildtext Presidenterna Lukasjenko och Putin är säkra att "problemen i Belarus kommer lösas inom kort". Arkivbild.
Bild: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML/EPA

Pressen på Belarus president Aleksandr Lukasjenko växer för var dag, och på lördag kontaktade han Rysslands president Vladimir Putin i något som verkade som en vädjan på hjälp. Samtidigt planerar den belarusiska oppositionen en massiv demonstration på söndag.

– Aggressionen mot Belarus utvecklar sig. Vi måste kontakta Rysslands president Putin, så jag kan tala med honom nu. För hotet gäller inte längre endast Belarus, sa president Lukasjenko till sina tjänstemän i ett tv-sänt möte på lördag.

Ryssland bekräftade senare under eftermiddagen att presidenterna hade diskuterat läget över telefon, men var i övrigt fåordig om mötet.

– De här problemen borde inte utnyttjas av destruktiva krafter, som vill skada våra två länders ömsesidigt gynnsamma samarbete i statsförbundet, skriver Kreml i ett uttalande.

Båda presidenterna uppgav sig vara säkra på att Belarus problem kommer att "lösa sig inom kort".

Senare på lördagen sa Lukasjenko att Putin hade lovat en handräckning, om ledningen i Belarus behöver det för att trygga säkerheten i landet. Detaljer om hurdant stöd det skulle handla om framgick inte.

Fortsatta protester, säkerhetsapparaten tvekar

Kring 5 000 oppositionsanhängare samlades på lördagen i Minsk för att hedra en 34-årig demonstrant, som dog tidigare i veckan i sammanstötningar med polis. Hundratals människor närvarade också vid mannens begravning.

Ett folkhav och en hög med blommor i mitten.
Bildtext Tusentals människor lade ned blommor på platsen i centrala Minsk, där 34-åriga Alexander Tarachovskij dog.
Bild: YAUHEN YERCHAK/EPA

Oppositionens demonstrationer har under veckans lopp fått allt större folkligt stöd. De senaste dagarna har stora mängder anställda från bil- och traktorfabriker anslutit sig till demonstrationer och till och med poliser har slängt sina uniformer och gått över till oppositionen.

Bristen på våld mot demonstranterna de senaste dagarna är också anmärkningsvärt. På fredag uppstod rörande scener då demonstranter kramade och kysste inrikesministeriets milismän, som vaktade en regeringsbyggnad. Bilderna stod i stark kontrast till veckans tidigare blodiga sammanstötningar mellan civila och polisen.

En demonstrant kramar en kravallpolis.
Bildtext Demonstranter grät och kramade milismännen vid Självständighetstorget.
Bild: TATYANA ZENKOVICH/EPA
Två demonstranter till vänster talar med en milisman till höger.
Bildtext Folket vädjade till poliserna och stack in blommor i deras sköldar.
Bild: YAUHEN YERCHAK/EPA

Från staden Lida kom till och med rapporter om en hel poliskår som avgick och hoppade över till oppositionen.

– Lukasjenko förlorar tydligen allt större delar av sin maktapparat. Han har hittills varit väldigt säker på att de kommer att stöda honom i vått och torrt för han har betalat bra till sina poliser och miliser och sin säkerhetstjänst, men nu är det sprickor i den fasaden, säger Svenska Yles medarbetare Kerstin Kronvall.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja befinner sig i exil i grannlandet Litauen, men har därifrån per videomeddelande uppmanat det vitryska folket att hålla ångan uppe med "fredliga folksamlingar". Oppositionen planerar en stor "frihetsmarsch" genom centrala Minsk på söndag.

Uppdaterad 16.8.2020 10:40: Lukasjenkos påstående om utlovat stöd från Ryssland tillagt.

Källor: AFP, Reuters, TASS

Diskussion om artikeln