Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyon skickade ut Manchester City från Champions League – tyska lag mot franska lag i CL-semifinalerna

Från 2020
Olympique Lyon är klart för semifinal i Champions League.
Bildtext Olympique Lyon är klart för semifinal i Champions League.

Real Madrid är borta. Barcelona är borta. Juventus är borta. Liverpool är borta. Nu är också en annan tungviktare utslagen från herrfotbollens Champions League, nämligen Manchester City. Lyon var bättre i lördagens kvartsfinal med 3–1.

Olympique Lyonnais, också känt som Lyon, är sensationellt klart för semifinal i Champions League. Det klarnade efter att laget besegrade Manchester City i lördagskvällens match i Lissabon.

Lyons segersiffror skrevs 3–1. Maxwel Cornet inledde målskyttet i den 24:e minuten. Ursnyggt, skruvat skott, även om bollen kom till ivorianen Cornet aningen tursamt. Samme Cornet lyckades för övrigt i målskyttet i bägge matcherna när lagen möttes i gruppspelsskedet i Champions League 2018–2019.

– Man får inte spela i en UEFA Champions League-kvartsfinal varje dag. I kväll mötte vi City och jag hade igen tur mot dem. Jag tycker att vår otroliga laginsats ska ihågkommas, sade Cornet på Uefas webbplats.

Lyon drar iväg i slutet

Fransmännen fick hålla ledningen i över 40 minuter. Då slog Manchester Citys ettrige belgare Kevin de Bruyne till och utjämnade matchen efter en fantastisk passning av Raheem Sterling. De Bruyne hade innan haft några lägen men först nu fick han utdelning.

Manchester Citys spelare och tränare Pep Guardiola firade vilt, men alltför tidigt.

– Nytt år men samma besvikelse. Första halvleken var inte tillräckligt bra men i den andra spelade vi jättebra. Vi utjämnade till 1–1 och hade några chanser. Men sedan blev det 2–1 och 3–1. I andra halvleken pressade vi dem och var mycket mer offensiva än Lyon. Vi måste lära oss av detta, sade de Bruyne på Uefas webbplats.

I den 79:e minuten, efter en lite oklar situation som vissa tolkade som regelbrott, andra som offside, kom Moussa Dembélé ensam igenom och sköt in 2–1-målet. Sex minuter senare fick Sterling styra in bollen mot tomt mål från fem meter men lyckades på något vänster få bollen över mål.

Vad hände sedan? När det inte lyckas för den ena, brukar den andra utnyttja situationen. En knapp minut efter Sterlings miss var det Lyons tur att anfalla och efter en situation som inte såg alltför farlig ut petade Dembélé in sitt andra mål för kvällen.

City är ute ur Champions League.
Bildtext City är ute ur Champions League – igen.

Dominans

City var det förande laget i matchen – bollinnehavet 67 % mot Lyons 33 %, skotten totalt 19–7 – men Lyon var mördande effektivt. Den effektiviteten satte än en gång punkt för Manchester Citys CL-säsong i ett förhållandevis tidigt skede av säsongen. Under Guardiolas ledning har City inte nått semifinal en enda gång.

– Andra halvleken var helt okej spel och jag tyckte att vi var det bättre laget. Men i Champions League måste man vara perfekt, sade Guardiola till BT Sport.

– Vi skapade flera lägen, vi gjorde allting men tyvärr är vi ute igen. Men vi kommer tillbaka, sade Guardiola.

Förlusten innebär att Manchester City får fortsätta jaga sin första Champions League-titel nästa säsong. För Lyons del är semifinalen en bragd i sig: laget har en gång tidigare nått semifinal i den europeiska klubbfotbollens finrum, för tio år sedan.

Lyon har i årets slutspel fällt ut både Manchester City och Juventus – nu väntar en minst lika stor utmaning i form av Bayern München som i fredags golvade Barcelona med otroliga 8–2. Med tanke på att det var just Bayern som fällde ut Lyon våren 2010 finns nu alla chanser till en gruvlig revansch.

I den andra semifinalen möts Paris Saint-Germain och RB Leipzig. Frankrike mot Tyskland, Tyskland mot Frankrike. Återstår att se vilka två lag som gör upp om Champions League-pokalen i finalen den 23 augusti.

Diskussion om artikeln